Hlavní obsah

Vídeň chce vyrábět vakcíny s Izraelem

Právo, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko, Dánsko a další země ze skupiny „rychle jednajících států“ se do budoucna při výrobě očkovacích látek odmítají spoléhat na EU. Vakcíny proti covidu-19 chtějí vyrábět společně s Izraelem, oznámil v úterý podle agentury APA rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Sebastian Kurz

Článek

Ten prohlásil, že Rakousko, Dánsko a další členové skupiny „Smart first movers“ (Chytří průkopníci) hodlají společně s Izraelem „v příštích letech vyrábět očkovací látky druhé generace pro další mutace koronaviru a také společně zkoumat možnosti léčby“.

EU postupuje správně, ale pomalu

Vysvětlil, že přístup k vakcínám prostřednictvím Unie „byl sice v zásadě správný, ale EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky) je u schvalování očkovacích látek příliš pomalá a dochází k výpadkům v dodávkách od farmaceutických firem“.

Babiš jede do Vídně pro rady k testování žáků

Evropa

„Musíme se proto připravit na další mutace a neměli bychom už být při výrobě očkovacích látek druhé generace závislí pouze na EU,“ zdůraznil Kurz. Podle expertů bude třeba i v příštích letech každoročně očkovat dvě třetiny populace, což v Rakousku znamená přes šest milionů lidí, poznamenala APA. „Jenom pro Rakousko je potřeba odhadována na 30 milionů očkovacích dávek,“ podotkl kancléř, který se měl včera setkat se zástupci předních rakouských farmaceutických firem.

I Babiš na schůzi průkopníků

Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksenová mají už ve čtvrtek v Izraeli jednat s premiérem Benjaminem Netanjahuem o spolupráci při výzkumu a výrobě očkovacích látek. Netanjahu v pondělí podle agentury Reuters potvrdil, že bude s oběma politiky hovořit o spolupráci na výrobě vakcín.

Lockdown ztratil svůj smysl, prohlásil rakouský kancléř

Koronavirus

Členy skupiny „Chytří průkopníci“ jsou státy, které zpočátku relativně úspěšně zvládaly covidovou pandemii a v boji s nemocí si pravidelně vyměňují zkušenosti. Virtuálního jednání spolku se loni v listopadu podle maďarského serveru Rmx.news zúčastnil i český premiér Andrej Babiš.

Online schůze se uskutečnila na podnět kancléře Kurze a zúčastnili se jí kromě předsedů vlád Rakouska, Dánska, Izraele a Česka také premiéři Řecka, Norska a Austrálie.

Risk se vyplatil: K ochraně stačí jedna dávka, britská vláda je nadšená

Koronavirus

Česko minulý týden dostalo od Izraele darem 5000 dávek vakcíny farmaceutické společnosti Moderna. Naočkováni jí budou vojáci, kteří slouží v nemocnicích u pacientů s covidem-19. Podle serveru Seznam Zprávy český prezident Miloš Zeman v dopise adresovaném jeho izraelskému protějšku Reuvenu Rivlinovi napsal, že není dobré se ve shánění vakcín „spoléhat pouze na jeden zdroj“, tedy Evropskou unii, která členským zemím očkovací látky nasmlouvala.

Reklama

Výběr článků

Načítám