Hlavní obsah

Většina uprchlíků z Ukrajiny chce zůstat v Polsku. A čekat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se válka na Ukrajině rozšíří na celé její území, k současnému počtu 1,84 milionu uprchlíků, kteří překročili hranice do Polska, přibudou další čtyři miliony.

Foto: Foto ČTK/AP – Petros Giannakouris

Ukrajinská maminka Natasha a roční syn Vlad ve sportovní hale u přechodu v polské Medyce.

Článek

Marek Bernacki, poslanec Sejmu za Polskou lidovou stranu (PSL) a bývalý ministr vnitra, který se dlouhodobě zabývá problematikou uprchlíků, to v úterý řekl listu Rzeczpospolita.

Většina uprchlíků nemá zájem jít dál na západ, chtějí zůstat v Polsku, zejména ve velkých městech
Marek Bernacki, poslanec Sejmu

„Většina uprchlíků nemá zájem jít dál na západ, chtějí zůstat v Polsku, zejména ve velkých městech, jako je Varšava nebo Krakov. Spoléhají na to, že tam získají práci snáz než jinde, a hlavně doufají, že pokud válka brzy skončí, budou se moci okamžitě vrátit domů, kde na ně čekají jejich synové, manželé a otcové,“ řekl Ber­nacki. Podle něho je polské obyvatelstvo při poskytování pomoci uprchlíkům nesmírně obětavé a obce, které je přijímají na svém území, fungují velmi dobře.

Britové zvažují přesun svých antiraket v Polsku k ukrajinské hranici

Válka na Ukrajině

„Pouze spolupráce a koordinace pomoci ze strany státu jsou nedostatečné, na což upozorňují i maršálové většiny ze 16. vojvodství. Navíc chybí strategie, jak naložit s tak obrovským počtem lidí, kteří se v Polsku objevili v podstatě přes noc, a stále přicházejí noví. Je třeba s nimi neustále hovořit, přesvědčovat je k nasazení nejen v jiných oblastech a regionech, ale i v zahraničí, a to ještě dříve, než bude pozdě a humanitární krize nabere nezvládnutelné obrátky,“ připomněl Bernacki.

Stát příliš spoléhá na dobrovolníky

Pomoc obrovskému počtu příchozích vyžaduje také mimořádné nasazení a zdroje, a to i ze strany OSN, protože stále více utečenců doráží na hranice doslova s prázdnýma rukama.

„Sami to nezvládneme. Stát se příliš spoléhá na obětavé dobrovolníky, ale mnozí kvůli vyčerpání sotva stojí na nohou,“ řekl Bernacki.

Je to ostuda! Většinu Francouzů válka na Ukrajině nezajímá, stěžují si aktivisté

Válka na Ukrajině

Zároveň vyzval vládu, aby výrazně pomohla i těm obcím, které nevedou a neřídí jejich straníci. „I ony nezištně pomáhají uprchlíkům, dělají Polsku dobré jméno a rozhodně nebudou úmyslně polevovat. I když zkušenosti ukazují, že spontánnost a nadšení v podobných případech trvají jen několik prvních měsíců,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám