Hlavní obsah

Věnují moc času Rusku, a masakru na Floridě nezabránili, zkritizoval Trump FBI

Právo, DPA, CNN, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Prezident USA Donald Trump vyčetl Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), že plýtvá časem na to, aby vyšetřil údajné zasahování Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016, zatímco masakru na Floridě nezabránil, ačkoli podle všeho mohl.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump během mimořádného vystoupení k tragédii na floridské střední škole

Článek

„Je velmi smutné, že FBI přehlédla všechny signály vyslané střelcem z floridské školy. To je nepřijatelné. Vraťte se k základům, abychom na vás my všichni mohli být hrdí!“ napsal v neděli na Twitteru.

Úřad podle něho vynaložil mnoho času na to, aby dokázal nelegální vazby mezi jeho kampaní a představiteli Ruska.

Prezident tak reagoval na přiznání FBI, že chybovala, když dostatečně neprověřila varování, že 19letý Nikolas Cruz připravuje masakr na střední škole. [celá zpráva]

Guvernér žádá hlavu ředitele federálů 

Cruz vyzbrojený plynovou maskou, dýmovými granáty a množstvím zásobníků postřílel poloautomatickou zbraní ASR-15 minulou středu na škole v Parklandu 17 lidí.

Osoba z Cruzova okolí v lednu telefonicky anonymně varovala FBI, že Cruz by mohl za­útočit na škole. Poskytla informace o Cruzových zbraních, jeho nevyzpytatelném chování, znepokojivých příspěvcích na sociálních sítích či o výrocích o tom, že chce zabíjet lidi. „Chci zemřít v boji a zabít přitom tuny lidí,“ napsal na Facebooku.

FBI v prohlášení uznala, že tip měli agenti důkladně prověřit, což se nestalo.

Navíc FBI dostala loni v září upozornění na komentář, který pod jedno video umístil uživatel, jenž se označil jako Nikolas Cruz. „Stanu se profesionálním školním střelcem,“ oznámil. Agenti úřadu pro vyšetřování příspěvek prověřovali, avšak nevypátrali jeho autora.

Guvernér Floridy Rick Scott vyzval ředitele FBI Christophera Wraye, aby odstoupil. „Je to nepřijatelné selhání. Neustále nabádáme lidi k ostražitosti, a když svou povinnost splní, FBI nic nepodnikne,“ sdělil.

Skvělá práce, chválil prezident zdravotníky

Trump se v pátek setkal s oběťmi krveprolití, které se ze zranění zotavují v nemocnici Broward Health North Hospital v Pompano Beach.

Prezident doprovázený manželkou Melanií poděkoval lékařům, sestrám a záchranářům za „jejich znamenitou práci a rekordně rychlou reakci“. První zraněné přivezli do nemocnice do dvaceti minut.

„Práce, kterou jste odvedli, je nepředstavitelná a chtěl bych vám poblahopřát,“ řekl doktorovi Igoru Nichiporenkovi, úrazovému chirurgovi nemocnice.

Poté Trump navštívil policejní stanici a hovořil mimo jiné s policistou Michaelem Leonardem, jenž pachatele zatkl. „Choval se velmi skromně,“ citoval prezidenta list The New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám