Hlavní obsah

FBI měla na Cruze tipy, ani je neprověřila. Chybovali jsme, přiznala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) přiznal, že v případě floridského střelce Nicolase Cruze pochybila. V lednu dostala tip, že mladík shromažďuje zbraně a chce zabíjet lidi. Informaci ale neprošetřila, uvedla ve svém vysílání televize Sky News.

Foto: Susan Stocker, ČTK/AP

Floridský střelec Nikolas Cruz před soudem na záběru bezpečnostní kamery

Článek

Volající, který patřil k blízkému okolí Cruze, uvedl, že mladík trpí nevyzpytatelnými změnami v chování, je poblouzněn zbraněmi a může plánovat útok na školu. Současně upozornil na jeho podivné příspěvky na sociálních sítích, kde se mladík svěřoval se svou touhou zabíjet.

FBI v pátečním prohlášení přiznala, že byl porušen standardní proces, protože informace nebyla předána místní policii, aby se prošetřila.

„Podle zavedených postupů informace poskytnutá volajícím měla být vyhodnocena jako potenciální hrozba na životech. Informace měla být odeslána úřadovně FBI v Miami, kde by byly podniknuty odpovídající vyšetřovací kroky. Zjistili jsme, že tyto postupy nebyly dodrženy," napsal úřad v prohlášení.

Další tip na Cruze zaslal FBI podle amerického zpravodajského serveru BuzzFeed blogger Ben Bennight loni v září. Vyšetřovatelům zaslal videoprohlášení, v němž budoucí útočník řekl: „Budu profesionálním školním střelcem.”

FBI sice na hlášení krátce zareagovala, ale následně se už Bennightovi neozvala.

Devatenáctiletý mladík Nicolas Cruz na střední škole ve floridském městě Parkland ve středu zastřelil 17 lidí a dalších 15 zranil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám