Hlavní obsah

Vedeme sadistickou válku, řekl host v ruské televizi. Moderátor ho zpražil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V televizní debatě ruské televize NTV dostávají často prostor takzvaní „povolení nepřátelé režimu“. Nejinak tomu bylo i v pořadu odvysílaném tento týden, ve kterém politolog Aleksandr Sytin uvedl, že bombardování ukrajinské infrastruktury nezlomí odhodlání Ukrajinců bojovat. Sociolog Alexej Roščin pak zdůraznil, že bombardování civilních cílů považuje za krutost a sadismus, byl však ihned umlčen moderátorem a pak už se ke slovu nedostal.

Foto: Profimedia.cz

Ruský moderátor Andrej Norkin (ilustrační foto)

Článek

Úryvek z diskusního pořadu Místo setkání zveřejnila s anglickými titulky Julia Davisová, sloupkařka amerického bulvárního serveru Daily Beast, která se na monitorování ruských debat zaměřuje.

Aleksandr Sytin patří ke kritikům ruských akcí na Ukrajině již od roku 2014. Když odpovídal na otázku moderátora Ivana Truškina, zda útoky na ukrajinskou infrastrukturu donutí Ukrajinu k jednání, zaměřil se Sytin na Putinovo tvrzení, že Ukrajinci a Rusové jsou jeden národ.

„Problém je v tom, že 24. února došlo k porušení mezinárodního práva a narušení územní celistvosti suverénního státu. A ty narušené hranice nebyly ruské hranice,“ začal Sytin. „Zatím nejsou vidět známky toho, že by kdokoliv jednal s Ruskem o čemkoliv,“ pokračoval politolog.

„Pro Ukrajinu jsou územní ústupky nejen nemožné, ale rovněž bezohledné. Jinými slovy, pokud akceptujeme tezi Vladimira Vladimiroviče (Putina, pozn. red.), že jsme jeden národ, jeden národ ne ve smyslu nacionálním, ale bývalý sovětský národ, tak v tom případě je zbytečné se domnívat, že se Ukrajinci vzdají nebo budou požadovat kapitulaci od své vlády,“ vysvětlil Sytin.

„Je to bývalý sovětský národ a sovětský národ přežil obléhání Leningradu. Jsou naplněni nenávistí. Pro ně je to Vlastenecká válka.“ Druhý z moderátorů, Andrej Norkin, následně shrnul jeho názor, že stejně jako by se nevzdali Rusové, nevzdají se ani Ukrajinci.

Nikoho nezajímá, co říkáte!

Norkin není jenom hlavním moderátorem pořadu, často působí rovněž v roli výrazného oponenta svých hostů. Naplno to ukázal v případě sociologa Alexeje Roščina. Debata se přesunula k Putinově čtvrtečnímu projevu, kde mimo jiné vyzval k vytvoření nového světového pořádku.

„Nechápu, o jakém světovém pořádku se tu můžeme bavit, když na Ukrajině ničíme elektrárny a infrastrukturu,“ uvedl sociolog Roščin. O moc více už říci nestihl, protože byl přerušen Norkinem. „Už tu chvíli nebyl (Roščin nebyl pozván do televize pět let). Má toho asi hodně na srdci, tak se rozhodl hodit ho*no na pole,“ řekl Norkin dalším hostům.

Všichni víme, že drony jsou íránské. Analytik se prořekl ve vysílání ruské televize

Válka na Ukrajině

„Je to krutost a sadismus, válka proti civilistům. Tohle je válka proti lidem,“ nenechal se odbýt Roščin. Norkin ho opět nenechal doříci myšlenku. „Nutíte mě opakovat všechno, co tu ve studiu zaznělo během vaší absence,“ řekl s narážkou na teorie, které v ruské televizi válku ospravedlňovaly.

Roščin ještě dodal, že není divu, že Rusko nemá nikdo rád, když provádí takové věci, to už se do něj ale pustili další hosté. Bogdan Bezpalko, Ukrajinec a člen Kremelské rady pro mezietnické vztahy ho přirovnal ke Smerďakovovi, sluhovi ze hry Bratři Karamazovi, plnému zášti, zloby a nenávisti. Dál už se Roščin ke slovu v debatě nedostal. „Rozumíme, že jste chtěl zpátky do televize, ale nikoho nezajímá, co říkáte,“ zakončil Norkin.

Roščin později na sociálních sítích uvedl, že této námitce nerozumí, protože ho do debaty zvali, i když věděli, co bude říkat.

Lavice nepřátel lidu

Julia Davisová, stejně jako někteří další západní komentátoři, vidí kritické hlasy zaznívající v ruském mediálním prostoru jako znak toho, že se neprostupná zeď kremelské propagandy pomalu drolí. „Několik hostů hodilo granáty pravdy na opařené moderátory,“ napsala Davisová.

Jenže ve skutečnosti dostávají kritici v televizních debatách prostor už řadu let. Jde však o kritiky povolené a pečlivě vybrané. Celkový výsledek debat pak vyznívá příznivě pro prokremelské přívržence a diváci mohou mít pocit demokratické diskuze.

Jak poznamenal ruský šachový velmistr a velký kritik Putinova režimu Garri Kasparov: „Říct něco v ruské televizi nepotřebuje odvahu, ale povolení.“ Řada Putinových kritiků pak řeší dilema, zda využít možnost prezentovat své názory i za cenu toho, že se stanou součástí připraveného divadla.

Jasný nacionalismus, odsoudil komentátor v ruské televizi debatu hostů, že Ukrajina neexistuje

Zahraniční

Svědčí o tom i status, který po debatě uveřejnil právě Roščin na svém facebookovém účtu (sociální síť Facebook je sice v Rusku zakázána, mnoho tamních obyvatel nicméně bez problémů využívá VPN - pozn. red.).

„Poslechněte si, co řekl Sytin. V letech 2014 až 2017 můj pravidelný kolega na lavičce nepřátel lidu,“ napsal Roščin. „Tak jsme říkali lavičce v Místě setkání na NTV, kam posazovali povolené nepřátele režimu. Pochopitelně ne Navalného,“ vysvětlil sociolog.

Proč byl umlčen a po zbytek vysílaní už se nedostal ke slovu, Roščin netuší. „Varoval jsem je, že mě znají a že vše, co dělají, nemám rád. Přesto mě pozvali. Řekli, že je to v pohodě, že dostanu tři otázky a pořad bude trvat dvě hodiny,“ vysvětlil Roščin.

O tom, jak ruské televizní debaty fungují, svědčí pak Roščinovo setkání s Bezpalkovem po vysílání. „Ten soudruh, co na mě křičel něco o Smerďakovovi, byl Ukrajinec! Přišel pak za mnou po vysílání a omluvil se: ‚Rozumíte, je to vysílání. Takhle to má být,“ zakončil Roščin.

Přestaňme Ukrajince podceňovat, tohle už není sranda, nabádal moderátor v ruské televizi

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám