Hlavní obsah

Všichni víme, že drony jsou íránské. Analytik se prořekl ve vysílání ruské televize

Je to veřejné tajemství, které však Moskva i Teherán stále popírají. Irán měl ruským silám dodat stovky svých dronů Šahíd-136, které Rusko přemalovalo a oficiálně je označuje za Geraň-2. Že jsou stroje skutečně íránské, přiznal analytik a zbraňový expert Ruslan Puchov během televizního rozhovoru, když si myslel, že se ještě nevysílá.

Foto: Reuters

V Rusku drony Šahíd-136 přeznačili na Geraň-2

Článek

Analytik a ředitel moskevského Centra pro analýzu strategií a technologií, poradního orgánu ruského ministerstva obrany, byl pozván na interview do ruské televizní stanice RBK.

Puchov si však před začátkem samotného rozhovoru neuvědomil, že už má zapnutý mikrofon a je ve vysílání. „Nerad bych to hrotil, opatrně na téma dronů,“ rychle vysvětlil moderátorům a pokračoval: „Znáte přísloví, všichni máme zadek, ale nemluvíme o tom. Všichni víme, že drony jsou íránské, ale úřady to nepřiznají,“ vychrlil ze sebe, než ho moderátorka důrazným „Ruslane Nikolajeviči“ upozornila na začátek interview.

Navzdory důkazům pozorovatelů a západních zpravodajských služeb Moskva i Teherán popírají, že by na Ukrajině působily drony Šahíd-136 (mimo jiné Rusko mělo použít i drony Šahíd-129, Šahíd-191 nebo Kuds Muhádžir-6).

Drony Šahíd-136 Rusko vydává za své vlastní s názvem Geraň-2. Ruský vojenský expert Viktor Baraněc napsal, že Rusko bylo schopné pomocí reverzního inženýrství sestrojit vlastní identické drony. Podle všech dostupných důkazů jde nicméně jenom o přemalované íránské stroje.

Íránští instruktoři učí na Krymu ruské vojáky ovládat drony

Válka na Ukrajině

Na Írán kvůli dodávce dronů uvalí další sankce Spojené státy i Evropská unie. Když ukrajinští představitelé vyzvali OSN, aby vyslala své experty, aby prozkoumali, zda jsou sestřelené drony opravdu íránské, Rusko okamžitě pohrozilo ukončením spolupráce s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem.

Írán se k protestu přidal s odůvodněním, že případné vyšetřování není legitimní. Vývoz dronů je totiž podle USA porušením rezoluce OSN číslo 2231 vydané v roce 2015, která na Írán uvaluje zbrojní embargo. Platnost rezoluce sice skončila v roce 2020, v jejím textu se nicméně počítá s omezením obchodování s raketami a související technologií, a to až do října 2023. Do této kategorie podle Francie, Velké Británie a USA spadají právě i drony.

Na prodej íránských dronů Rusku se podle USA vztahuje zákaz OSN

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám