Hlavní obsah

Přestaňme Ukrajince podceňovat, tohle už není sranda, nabádal moderátor v ruské televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderátor Sergej Mardan v sobotním vysílání ruské státní televize naléhal, aby Rusové přestali podceňovat ukrajinské ozbrojené síly. Uvedl to v souvislosti s výbuchem na Kerčském mostě. Poznamenal také, že po částečné mobilizaci už by se v Rusku mělo mluvit o válce, nikoli o „speciální vojenské operaci“, jak Kreml a ruská propaganda invazi dlouhodobě označují.

Foto: Profimedia.cz

Moderátor ruské státní televize Sergej Mardan

Článek

Mardan uvedl, že po dlouhou dobu se Rusové v televizi, rádiu a novinách vysmívali „bezmocné Ukrajině“, „absurdnímu Západu“ nebo americkému prezidentovi Joeu Bidenovi „s alzheimerem a parkinsonem“.

„Všechno, co se děje teď, nezapadá do tohoto zábavného satirického obrázku,“ uvedl moderátor, na jehož slova upozornil server The Daily Beast.

Zopakoval přitom časté tvrzení ruské propagandy, že úspěchy ukrajinské armády jsou zásluhou Západu.

„Nepřítel se ukázal jako neuvěřitelně krutý. Ukrajinské ozbrojené síly ucítily krev. Mnohým toto bohužel odhalilo, že od samého začátku si Západ vsadil na jejich vítězství,“ poznamenal.

Mardan ve vysílání reagoval zejména na sobotní ranní útok na Kerčském mostě na Krymu. Po výbuchu byla stavba, která spojuje Rusy zabraný ukrajinský Krym s ruskou pevninou, vážně poškozená – vozovka se v jedné části zřítila do moře.

Nebylo podle něj až tak šokující, že se Ukrajinci pokusili na most zaútočit, ale byl tu počáteční šok, že se jim ho podařilo zasáhnout, zvláště když to bylo v časných ranních hodinách. Dodal, že i tato akce je podle něj dílem západních zpravodajských služeb.

Varoval, že Ukrajina je motivovaný a dobře připravený nepřítel. „Stále tomu říkáme speciální vojenská operace, ale oni vedou válku… Od té doby, co byla vyhlášena mobilizace, mluvíme o válce, o válce lidu,“ řekl.

Rusové zahájili invazi letos na konci února. Po neúspěších na bojišti vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin částečnou mobilizaci 21. září. Ani mobilizace ale neprobíhá hladce, jak dokládají zprávy o Rusech, kteří ji odmítají nebo kvůli ní prchají ze země.

Ruská televize zveřejnila záběry z výcviku mobilizovaných

Evropa

Mardan přiznal, že ne všichni jsou tak vnímaví k myšlence neomezené války proti Ukrajině, jak tvrdily ruské veřejné průzkumy: „Po mobilizaci jsem si všiml nárůstu pacifistických sklonů v mých kruzích, mezi lidmi mé generace nebo staršími. Velmi obezřetně začínají vycházet a říkat, jak by bylo hezké, kdyby všechno skončilo, protože se nám to nedaří.“

Upozornil také na ruské problémy se zásobováním, občané se podle něj připravují na to, že vynechají oslavy Nového roku, obejdou se bez vánočních stromků nebo dekorativních světel zdobících centra měst s tím, že tyto peníze budou poslány na frontu, aby se zajistily zimní uniformy pro vojáky. Mardan poznamenal: „Není čas na oslavy.“

Záběry výbuchu na Kerčském mostěVideo: Reuters

Kerčským mostem v sobotu ráno otřásla exploze, po které začalo na železniční části mostu hořet několik cisteren a propadla se část silnice. Při incidentu podle ruských úřadů zahynuli tři lidé. Podle nich vybuchla nálož umístěná v nákladním autě.

Výbuch na Kerčském mostě je prací ukrajinské tajné služby, tvrdí zdroj NYT

Válka na Ukrajině

Silniční provoz na mostě klíčovém pro zásobování ruské jižní fronty byl podle Moskvy po několikahodinovém přerušení částečně obnoven a v sobotu v podvečer bylo ohlášeno i obnovení železničního provozu.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, The New York Times s odkazem na zdroj uvedly, že odpovědná je ukrajinská tajná služba.

Na Kerčském mostě, který spojuje Rusko s okupovaným poloostrovem Krym, v sobotu časně ráno vypukl požár.Video: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám