Hlavní obsah

Jasný nacionalismus, odsoudil komentátor v ruské televizi debatu hostů, že Ukrajina neexistuje

V pořadu ruské státní televize NTV Mjesto vstreči (Místo setkání) se moderátoři a hosté dohadovali o tom, zda ukrajinský národ a jazyk vůbec existují. Někteří prohlásili, že jde pouze o „jihoruský dialekt“ a že osamostatnění Ukrajiny od Sovětského svazu v roce 1991 bylo největší chybou v jeho dějinách. Debatu však utnul rozčarovaný komentátor Alexander Sosnovskij, podle nějž takové řeči zavánějí „jasným nacionalismem“.

Foto: Profimedia.cz

Filmař Karen Šaknazarov, který se debaty na NTV účastnil.

Článek

V pondělní debatě na ruském státním kanálu NTV filmař Karen Šaknazarov mluvil doslova o „řešení ukrajinské otázky“, což spustilo vášnivou debatu o tom, zda vůbec existuje ukrajinský národ a jazyk. Podle Šaknazarova musejí Rusové uznat, že ukrajinský národ je legitimní a existuje.

Ruští nacionalisté totiž často zpochybňují legitimitu Ukrajiny jako samostatné země a ukrajinštinu považují pouze za nářečí ruštiny. Právě tyto argumenty ospravedlňují některým Rusům invazi na Ukrajinu.

Politolog Sergej Michejev legitimitu Ukrajiny odmítl uznat. „Nesouhlasím, že bychom měli Ukrajině poskytovat jakékoli alternativy. Už jsme jim je dávali od roku 1991,“ odkázal Michejev na osamostatnění Ukrajiny od Sovětského svazu po jeho rozpadu. „Celá postsovětská existence byla takovou alternativou. Dali jsme vám zemi, kterou jste předtím neměli. Jako národ jste předtím neexistovali, takový pocit jsme vám dali až my,“ dodal Michejev.

Dějiny ukrajinského národa se přitom začaly psát už v období od 9. do 13. století, podobně jako v případě ruského.

Rusko hrozí: Budou-li ve Švédsku a Finsku základny NATO, namíříme jaderné zbraně na Evropu

Evropa

Dmitrij Drobnitskij, kterého kanál NTV uvádí též jako politologa, podpořil Michejeva. Podle něj byla samostatnost Ukrajiny na SSSR dokonce největší chybou v sovětské historii.

„Každý historik vám potvrdí, že (ukrajinský národ) neexistuje. Chcete, abych uznal jeho existenci? Díky, ale to neudělám,“ tvrdil Drobnistkij, aniž by zmínil byť jediného takového historika. Hosté pak začali tvrdit, že ukrajinština není samostatný jazyk a že jde pouze o dialekt ruštiny.

„Proč byste říkali něco tak hloupého?“ obořil se komentátor německého původu Alexander Sosnovskij. „Samozřejmě že ukrajinština existuje,“ podotkl. „Pánové, toto je jasný nacionalismus. Toto nemůžeme dělat - poštvávat si proti sobě obyvatele celé země. Je to úplná hloupost. Smrdí to nacionalismem,“ řekl zjevně rozhořčený Sosnovskij.

Podle reportérky Julie Davisové z deníku Daily Beast si v té chvíli Sosnovskij uvědomil, že se „ocitl mezi nacisty“. Americká novinářka odkázala na skeč z britské komediální show That Mitchell and Webb Look, kde si dva nacisté uvědomí, že stojí na špatné straně historie. Hláška „Are we the baddies?“ z britské show se obecně v internetové kultuře používá jako vtipná narážka na to, když si někdo uvědomí, že patří k „záporákům“.

Davisová v rámci projektu Russian Media Monitor analyzuje a komentuje ruská státní média a propagandu.

Neuvěřitelná debata v ruské televizi: Hosté přiznávají porážku a volají po mírových jednáních

Válka na Ukrajině

Na kanálu ruské státní televize NTV často padaly výhružky jadernými zbraněmi proti státům NATO. V poslední době ale propagandisté překvapili, když v pořadu Mjesto vstreči (Místo setkání) přiznali ruské porážky v důsledku ukrajinské ofenzívy, a dokonce volali po mírových jednáních.

Reklama

Výběr článků

Načítám