Hlavní obsah

Vědci izolovali protilátky proti viru ptačí chřipky

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Švýcarskovietnamskoamerický tým oznámil, že se mu podařilo izolovat protilátky proti viru ptačí chřipky H5N1, které by mohly být účinné proti různým kmenům viru současně. V úterý o tom informovala BBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zatím jediným lékem na ptačí chřipku je tamiflu.

Článek

Jejich objev by mohl vést k vyvinutí vakcíny proti této nemoci. Virus ptačí chřipky od roku 2003 zabil na světě přes 180 lidí a vědci se obávají, že pokud by se stal přenosným z člověka na člověka, mohly by si pandemie vyžádat milióny obětí.

Protilátky byly izolovány z krve Vietnamců, kteří se nemocí nakazili a přežili. Profesor Antonio Lanzavecchia ze švýcarského Institutu pro výzkum biomedicíny uvedl, že tyto protilátky byly v laboratorních podmínkách úspěšně otestovány na myších a že je přesvědčen, že budou moci být použity i u lidí.

"Jsme na cestě, jak využít odpověď imunitního systému jednotlivce, který byl nakažen a přežil, a tudíž má protilátky, které neutralizují tyto viry,"  uvedl švýcarský profesor a dodal: "Za použití této techniky můžeme izolovat buňky, které vyrábějí tyto protilátky, takže mohou být vytvářeny ve zkumavce a případně masově vyráběny, aby ochránily další lidi."

Podle vědců mohou být tyto protilátky použity během několika dnů v nouzovém případě i u lidí, kteří se už nakazili virem. V nejbližší době by látka měla být testována na lidech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám