Hlavní obsah

Ve správný čas a tiše vyjevíme naši odpověď. Rusko komentuje vstup Finska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko bude reagovat na vstup Finska do Severoatlantické aliance v pravou chvíli a současně představí odvetná opatření, prohlásil Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničních věcí. Finsko se v úterý stalo 31. členem NATO.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov

Článek

„Nezávodíme s lokomotivou NATO, nepotřebujeme to. Ve správný čas v tichosti vyjevíme naši odpověď,“ řekl Rjabkov. Podle ruských médií také zapochyboval nad „výroky oficiálních představitelů v některých západních médiích“, podle kterých si Západ myslí, že Rusko na přístup Finska nebude nijak reagovat.

„Budeme reagovat, až přijde správný okamžik,“ řekl v televizním kanálu Russia 24. Podle náměstka se „bezpečnost těchto severských zemí v důsledku této akce (vstupu do NATO) nezvýší, ale oslabí“.

„Vztahy s USA jsou zničeny“

Vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy lze popsat podle něj slovem „kolaps“, za který je zodpovědná americká strana. „Současný stav tohoto vztahu asi popíšu jedním slovem – kolaps. Vztahy jsou zničeny, odpovědnost za to je na Spojených státech,“ řekl.

Rjabkov se také vyjádřil k pozastavení účasti Ruska ve Smlouvě o snížení počtu strategických útočných zbraní (START). Připomněl, že změna, k níž došlo „nikoli vinou ruské strany“, dává podle právní doktríny důvod pro to, aby se přehodnotil postoj ke své účasti na ní.

„Je to prostě odraz protiruského kurzu Washingtonu. Spojené státy odmítají nezávislou, suverénní roli Ruska na mezinárodní scéně. Nevnímají nás jako civilizaci, což je myslím přesvědčivě uvedeno v aktualizovaném Konceptu zahraniční politiky. Takže smlouva je pozastavena,“ dodal Rjabkov.

Finsko se stalo 31. členem NATO

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám