Hlavní obsah

Putin ve volbách drtivě vyhrál, ukazují průběžné výsledky. Medvěděv už gratuloval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odhady po ruských prezidentských volbách a první výsledky sčítání potvrzují očekávané vítězství současného prezidenta Vladimira Putina. Po sečtení 56 procent vede s 87,26 procenta. Podle průzkumů mezi hlasujícími měl dostat kolem 87 procent hlasů. K vítězství mu blahopřál bývalý prezident Dmitrij Medvěděv. Už předem bylo jasné, že vyhraje Putin, který neměl žádného silného protikandidáta, řeší se pouze, kolik dostane hlasů.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Vladimir Putin hlasoval elektronicky

Článek

Medvěděv, který je tajemníkem bezpečnostní rady, na Telegramu už při sečtení ani ne poloviny hlasů napsal: „Blahopřeji V. V. Putinovi k jeho zářnému vítězství v prezidentských volbách.“

Druhý je zatím s 4,11 procenta komunista Nikolaj Charitonov, třetí s  4,01 Vladislav Davankov ze strany Noví lidé a čtvrtý s 3,11 procenta nacionalista Leonid Sluckij, který předloni vystřídal v čele Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) zesnulého Vladimira Žirinovského, uvedl TASS. Davankov to označil za úspěch.

Vysoká volební účast

Účast ve volbách prodloužených z jednoho na tři dny byla vysoká. Volební účast v celém Rusku činila 74,22 procenta. Rekordní počet 4 767 974 voličů odevzdal hlas elektronicky. Pro Putina jich bylo 87,41 procenta.

Zelenskyj: Putin ochořel mocí

Evropa

Letošní účast ve volbách byla vyšší než v roce 2018, kdy se účastnilo 67,54 procenta oprávněných voličů. V roce 2018 se však hlasovalo jen jeden den.

Konečné či téměř konečné výsledky hlasování z východnějších částí Ruské federace potvrdily naprostou dominanci Putina. Na Čukotce získal 90,49 procenta hlasů, v Jakutsku 97,79 procenta, v Tuvinské republice skoro 96 procent, v Novosibirské oblasti 94 a v Altajském kraji 84 procent hlasů.

V Moskvě získal podle průběžných výsledků po sečtení 70 procent hlasů 89 procent.

V okupované části Luhanské oblasti získal Putin podle konečných výsledků 93,2 procenta hlasů, v Záporožské oblasti 90,95 procenta hlasů a v Chersonské 88,12 procenta. V těchto oblastech se hlasovalo s předstihem.

Netransparentní, nedemokratické, fraška. MZV ztrhalo ruské volby

Volby

Volební místnosti se v Ruské federaci uzavřely v neděli večer. Jako poslední mohli do 19:00 hlasovat obyvatelé Kaliningradské oblasti.

Konkurenti šéfa Kremlu, kteří byli připuštěni k volbám, byli podle průzkumů bez šance na úspěch. Ani mírní oponenti neměli šanci být zvoleni. Už dříve byl vyřazen i Boris Naděždin, který se stavěl proti válce na Ukrajině.

Bezprecedentní kybernetické útoky

Ruské úřady uvedly, že se objevila řada kybernetických útoků, které měly zablokovat elektronické hlasování, žádný ale hlasování neovlivnil, oznámil Roskomnadzor.

Podle šéfky ruské volební komise Elly Pamfilovové byla úroveň kybernetických útoků extrémně vysoká: „Letos jsme povolili elektronické hlasování jen v 29 regionech. Byli jsme si jisti, že jen takovému počtu můžeme zajistit ochranu, a dobře, že jsme to nepřehnali. Úroveň DDoS útoků byla bezprecedentní.“ Podle ní je koordinoval Západ, uvedla pro TASS.

Putin ve volbách hlasoval elektronickyVideo: AP

V letošních volbách hlasovali nejen obyvatelé anektovaného Krymu, ale i obyvatelé na Ruskem okupovaných ukrajinských oblastech – v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské. Volební komise uváděla, že v Rusku je přes 112 milionů oprávněných voličů.

Vysoká volební účast a slabí protikandidáti mají zajistit Putinovi silný mandát, který by měl potvrdit správnost jeho válečné politiky.

Foto: ČTK/AP

Ruska volící ve Vladivostoku

Volební účast v Rusku překročila číslo z před šesti let

Volby

Protest proti Putinovi u ruských voleb: Desítky zatčených

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám