Hlavní obsah

Zelenskyj: Putin ochořel mocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin je opilý mocí a chce vládnout až do své smrti, reagoval v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na průběžné výsledky ruských prezidentských voleb, jež ukazovaly na Putinovo očekávané drtivé vítězství. Hlasování označil za nelegitimní.

Foto: Ukrajinská prezidentská kancelář

Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ruský prezident simuluje další volby. Tato imitace voleb nemá a ani nemůže mít řádnou legitimitu,“ řekl Zelenskyj. Putin je podle něj opilý mocí: „Všichni na světě pochopili, že tato postava, jako se to mnohokrát v historii stalo, ochořela mocí a dělá vše, aby vládla po celý život.“

„Není zlo, které by nespáchal, aby prodloužil svoji moc. Vše, čeho se dopouští na okupované části Ukrajiny, je zločin. Měl by skončit v místě pro obžalované v Haagu,“ poznamenal ukrajinský prezident, „nade vše se bojí jen jednoho – spravedlnosti.“

Bílý dům podle agentury Reuters v reakci uvedl, že volby zjevně nebyly svobodné ani spravedlivé, jelikož „Putin uvěznil politické oponenty a zabránil dalším, aby proti němu kandidovali“.

„Prezidentské volby v Rusku nejsou legální, svobodné ani spravedlivé,“ uvedlo zase polské ministerstvo zahraničí. Dodalo, že hlasování se konalo „v kontextu vážných represí“ a v rozporu s mezinárodním právem rovněž v Rusy okupovaných částech Ukrajiny.

Takhle svobodné a spravedlivé volby nevypadají, uvedl šéf britské diplomacie David Cameron.

Také české ministerstvo zahraničí v neděli v reakci na volby uvedlo, že nebyly demokratické ani transparentní.

Netransparentní, nedemokratické, fraška. MZV ztrhalo ruské volby

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám