Hlavní obsah

V Jižním Súdánu byli zadrženi novináři kvůli videu. Natočili pomočeného prezidenta

Juba

Úřady v Jižním Súdánu zadržely šest novinářů v souvislosti s videozáznamem, na němž je vidět, jak se prezident země pomočil. Podle deníku The Guardian o tom informoval Výbor na ochranu novinářů (CPJ).

Foto: Profimedia.cz

Prezident Jižního Súdánu Salva Kiir se účastní slavnostního odjezdu lidových obranných sil Jižního Súdánu při jejich nasazení v Demokratické republice Kongo, v Jubě 28. prosince 2022.

Článek

Video natočené během oficiální události zachycovalo prezidenta Jižního Súdánu Salvu Kiira, kterak si stoupl během toho, co hrála státní hymna, načež se na jeho kalhotách objevila skvrna a u nohou kaluž. Kamera se pak rychle otočila jinam poté, co si prezident i lidé v jeho blízkosti zřejmě všimli, co se přihodilo.

Videozáznam se minulý měsíc rychle šířil na sociálních sítích. Vyvolal otázku, zda je 71letý prezident v dostatečně dobrém zdravotním stavu na to, aby mohl vést zemi, která čelí konfliktům, potravinové nejistotě a důsledkům klimatických změn. Zároveň ale spustil debatu, zda je etické sdílet podobná videa na sociálních sítích a zda za tím nestojí nedostatek empatie vůči starším lidem.

Jihosúdánské bezpečnostní složky kvůli podezření z nepovoleného zveřejnění videa zadržely šest novinářů státní stanice SSBC, uvedl Výbor na ochranu novinářů. Jeho představitel v subsaharské Africe Muthoki Mumo sdělil, že zákrok úřadů proti žurnalistům považuje za příklad svévolného zadržování. K němu se podle něj bezpečnostní složky uchylují pokaždé, kdykoli se oficiálním činitelům zdá, že jsou ve zpravodajství zobrazeni v nelichotivém světle.

Opravdu bezpečných míst je na planetě jen pár, ukazuje mapa cestovních rizik

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám