Hlavní obsah

V Helsinkách přistihli sprejera. Vyklubal se z něj místostarosta pro kulturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prominentního pachatele malování graffiti na nepovoleném místě dopadli příslušníci bezpečnostní služby na helsinském předměstí Vantaa. Přistiženým byl sám místostarosta finské metropole Paavo Arhinmäki, jenž v městské radě odpovídá za kulturu a sport.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek starosty Helsinek Paavo Arhinmäki

Článek

Místem činu, který se odehrál v pátek večer během tradičního festivalu letního slunovratu, byl železniční podjezd. Vedení finské drážní společnosti podle agentury AFP informovalo, že odstranění ilegální malby trvalo tři hodiny a vyšlo na 3500 eur (82 600 Kč).

Policie 46letého delikventa stíhá za poškozování cizí věci a také kvůli nucenému přerušení železniční dopravy, bez nějž by nebylo možné graffiti odstranit. Vyšetřování čelí ještě další přistižený, kterým je místostarostův přítel.

Arhinmäki pochybení uznal a následující den se veřejně omluvil. „Bylo to ode mne velmi hloupé. Nějak jsem se nechal svést myšlenkou, že je povolené malovat na šedou betonovou zeď, která navíc už pomalovaná byla a není tolik na očích,“ napsal místostarosta na Facebooku. „Bylo to o to hloupější, že tam jsou zdi, na které se smí malovat,“ dodal.

Starosta Helsinek Juhana Vartiainen označil chování svého náměstka za „neuvážené“. Vartiainen si podle svých slov uvědomuje závažnost situace, ale nemyslí si, že by provinění Arhinmäkiho bylo natolik těžké, aby musel odstoupit z funkce.

Arhinmäki je bývalým předsedou Levicové aliance a někdejším poslancem finského parlamentu. V letech 2011 až 2014 byl ministrem kultury a sportu.

Vandalové vyřízli z fasády domu na Ukrajině Banksyho dílo

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám