Hlavní obsah

Už nějaký čas není na Ukrajině slyšet o íránských dronech, všímají si Britové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zřejmě nemá další zásoby íránských dronů, které využívalo k útokům na Ukrajině, a čeká na jejich doplnění. Ve své pravidelné zprávě k ruské invazi to uvedla britská vojenská rozvědka

Foto: Profimedia.cz

Silueta dronu Šáhid-136 s raketou a bombou, který ruská armáda využívá k bombardování Ukrajiny

Článek

Britové si všímají, že zhruba od 15. února se neobjevují zprávy o použití dronů. Předtím hlásily ukrajinské síly od konce ledna do začátku února sestřelení více než dvou desítek dronů Šáhid-136.

Nedostatek nasazení těchto strojů podle rozvědky naznačuje, že Rusko vyčerpalo své současné zásoby. „Bude pravděpodobně usilovat o doplnění zásob,“ uvedli Britové.

Poznamenali k tomu, že ačkoli tyto zbraně nemají dobré výsledky při ničení cílů, Rusko je pravděpodobně považuje za užitečné návnady. „Mohou odvrátit ukrajinskou protivzdušnou obranu od účinnějších ruských řízených střel,“ napsali.

Biden: Ukrajina teď stíhačky F-16 nepotřebuje, potřebuje tanky a další HIMARS

Válka na Ukrajině

V pátek uplynul rok od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Kyjev se brání agresorovi i díky dodávkám zbraní ze Západu. V souvislosti s vojenskou pomocí se v poslední době mluví hlavně o dodávkách tanků.

Náměstek polského ministra zahraničí Pawel Jabloński v sobotu uvedl, že se Polsko po čtyřech tancích Leopard 2 chystá brzy poslat na Ukrajinu další. „Doufáme, že to bude velmi brzy, že je to spíše otázka dnů než týdnů,“ řekl Jabloński.

Celkem Polsko plánuje předat svému východnímu sousedovi 14 strojů německé výroby. Jabloński dodal, že důvodem, proč se Polsko rozhodlo dodat některé tanky co nejdříve, bylo povzbudit ostatní země, aby zvýšily své úsilí.

O vojenské podpoře ze zahraničí ale jednají i okupanti. Spojené státy v pátek varovaly, že Rusko by mohlo Íránu poskytnout bojové letouny výměnou za zesílenou podporu války proti Ukrajině. Der Spiegel zase napsal, že ruská armáda jedná o masové výrobě dronů pro Rusko s Číňany.

Čína dodá Rusku drony, píše německý týdeník

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám