Hlavní obsah

Biden: Ukrajina teď stíhačky F-16 nepotřebuje, potřebuje tanky a další HIMARS

Pro dodávku bojových letadel F-16 Ukrajině nyní není podle americké armády důvod. V rozhovoru se stanicí ABC News to řekl americký prezident Joe Biden, který zaslání těchto strojů Kyjevu znovu odmítl. Podle něj Washington v současnosti poskytuje Ukrajině zbraně, které její armáda potřebuje k dosažení územních zisků na jaře a v létě. Biden se také kriticky vyjádřil vůči mírovému plánu, který v pátek představila Čína.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Prezident USA Joe Biden

Článek

„Ne, nyní letouny F-16 nepotřebuje,“ odpověděl Biden na otázku, zda Kyjevu dodá stíhačky, o které v poslední době prezident Volodymyr Zelenskyj žádá. Američtí vojáci podle Bidena poukazují na to, že neexistuje důvod, proč Kyjevu tento typ zbraní dodat. Až v budoucnu se ukáže, jaké budou další potřeby ukrajinské armády, dodal Biden.

Spojené státy nyní poskytují Ukrajině zbraně, které potřebuje pro ofenzivu v jarních a letních měsících. „Podívejte se, posíláme mu (Zelenskému) to, co naše zkušená armáda považuje za potřebné nyní. Potřebuje tanky, dělostřelectvo, protivzdušnou ochranu, a to včetně dalšího (systému) HIMARS,“ řekl Biden.

Zelenskyj žádal USA a další evropské spojence o stíhačky již v minulém roce, ale v posledních měsících své žádosti vystupňoval. Ukrajina se nyní připravuje na očekávané zesílení ruské ofenzivy. Podle západních představitelů s sebou však dodávky bojových letounů nesou logistické problémy při výcviku i potenciální hrozbu eskalace konfliktu s Ruskem.

89 tanků, obrněnce, houfnice. Fiala zveřejnil rozsah české vojenské pomoci Ukrajině

Domácí

Biden již dříve tuto žádost odmítl, když v lednu novinářům řekl, že by na Ukrajinu letouny F-16 neposlal. Zelenskyj a další američtí představitelé, včetně ministra zahraničí Antonyho Blinkena, ale současně uvedli, že je to stále otevřená diskuse.

Americký prezident se také vyjádřil k čínskému plánu na ukončení války mezi Ukrajinou a Ruskem. „Neviděl jsem v plánu nic, co by nasvědčovalo tomu, že obsahuje něco, co by bylo prospěšné pro někoho jiného než Rusko,“ řekl Biden. Americký prezident současně Peking varoval před dodávkami vojenské techniky Rusku s tím, že by mu hrozily ze strany Washingtonu tvrdé sankce. „Nepředpokládám větší iniciativu Číny v dodávkách zbraní Rusku, a zatím jsme ji ani neviděli,“ uvedl Biden.

Šéf americké diplomacie Blinken přitom minulý týden vyjádřil obavu, že Čína zvažuje, že Rusku poskytne vojenské vybavení pro boje na Ukrajině, včetně zbraní a munice.

Dvanáctibodový dokument vypracovaný čínskou diplomacií Kyjev odmítl, pokud nebude zahrnovat stažení ruských vojsk na hranice z roku 1991, ale zároveň uvedl, že je otevřen jednáním o některých částech plánu. Moskva ho naopak podpořila, Ukrajina by se podle ní měla smířit s „novou územní realitou“.

V pátek Bílý dům oznámil, že Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě dvou miliard dolarů (asi 44,63 miliardy Kč). Stalo se tak na první výročí začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Kyjev odmítl Čínou navrhované příměří. Některé body ale smysl dávají, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Rusové si vykládají čínský plán po svém, kus Ukrajiny by si nechali

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám