Hlavní obsah

Útok na ruské velvyslanectví v Kábulu nepřežilo osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Při pondělní explozi u ruského velvyslanectví v Kábulu zahynulo osm lidí včetně dvou zaměstnanců ambasády. S odvoláním na afghánské bezpečnostní zdroje to oznámila stanice Al-Džazíra. O dvou mrtvých zaměstnancích zastupitelského úřadu informovala také ruská agentura RIA Novosti. K akci se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Kábulu krátce po útoku na ruskou ambasáduVideo: Reuters

 
Článek

Podle původních zpráv na atentátníka střílela ochranka velvyslanectví, ještě než se dostal ke vchodu, a zabila ho.

RIA Novosti uvádí, že se incident stal ve chvíli, kdy z úřadu vycházel diplomat mířící k lidem čekajícím na víza. Agentura původně napsala, že je na místě 15 až 20 mrtvých a raněných.

„Muž byl identifikován jako sebevražedný atentátník, ještě než se dostal k cíli, a zastřelili ho strážci ruského velvyslanectví,“ sdělil velitel místního policejního okrsku Mauláví Sábír. Podle jeho vyjádření ochranku tvořili členové vládního hnutí Tálibán.

Před ambasádou byla fronta na víza

Reportér Al-Džazíry řekl, že nálože explodovaly ve chvíli, kdy bylo před velvyslanectvím množství žadatelů o ruská víza.

Mluvčí kábulské policie uvedl, že o život přišel nejméně jeden civilista a deset lidí bylo zraněno. Řekl také, že ochranka muže poznala dřív, než se stačil vmísit do davu, a zastřelila ho. Agentura AP píše, že není jasné, zda nálože stihl odpálit atentátník, nebo zda je aktivovala střelba.

Foto: Ali Khara, Reuters

Bojovník Talibanu stojí na stráži po výbuchu před ruskou ambasádou v Kábulu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov explozi označil za „teroristický a zcela nepřijatelný čin“. Ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že ambasáda posílila bezpečnostní opatření a na místo dorazili další členové bezpečnostního aparátu Tálibánu včetně agentů tajné služby. „Doufejme, že organizátoři tohoto teroristické činu budou potrestáni,“ řekl ministr.

Tálibové na amerických džípech slavili rok od úprku západních spojenců

Svět

K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Její místní odnož stupňuje útoky proti Tálibánu a civilistům od loňska, kdy se Tálibán znovu dostal k moci.

Jak uvádí agentura Reuters, Rusko je jednou z mála zemí, které si ponechaly v Kábulu velvyslanectví, když se loni Tálibán znovu chopil moci. Rusko sice vládu Tálibánu neuznalo, ale vyjednává s jeho představiteli o možných dodávkách pohonných hmot a dalších komodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám