Hlavní obsah

Uspořádáme v Berlíně vojenskou přehlídku, pohrozil Medvěděv

Bývalý ruský prezident a nynější místopředseda bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medvěděv nepřímo pohrozil útokem na Německo, když prohlásil, že by ruská armáda za určitých okolností mohla uspořádat vojenskou přehlídku v Berlíně.

Foto: Sputnik, Reuters

Místopředseda bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medvěděv

Článek

Reagoval tím na nedávné prohlášení německého ministra obrany Borise Pistoriuse, který minulý týden označil za přijatelné, aby ukrajinská armáda prováděla na ruském území omezené útoky.

„Německý ministr obrany, aniž by nad tím příliš přemýšlel, vyhrkl něco o vojenských operacích na našem území. Určitě závidí slávu vojevůdcům třetí říše,“ napsal Medvěděv na Twitteru s tím, že Pistorius si „potřebuje připomenout historické znamení“.

„Němec, který si přeje zaútočit na Rusko, musí být připraven na to, že uspořádáme v Berlíně vojenskou přehlídku,“ dodal Medvěděv, jenž v posledních měsících proslul razantními prohlášeními.

Když se třetí říše potká s ruským popem. Zpěvák zveřejnil propagandistickou píseň

Zahraniční

Pistorius přitom nehovořil o útocích německých, nýbrž ukrajinských jednotek na ruském území. V rozhovoru pro televizi ZDF jen označil za „zcela normální“, když během válečného konfliktu napadená strana postupuje na území nepřítele, aby například zablokovala zásobovací trasy.

Jako v roce 1945

Není to poprvé, co Medvěděv, blízký spolupracovník prezidenta Vladimira Putina, vyhrožoval Německu. V březnu například hovořil o možnosti bombardování Berlína, když reagoval na případné zatčení Putina na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) kvůli únosům dětí z okupovaných ukrajinských území.

Medvěděv chtěl svou nejnovější poznámkou zřejmě připomenout porážku nacistického Německa v květnu 1945 a následnou vojenskou přehlídku v Berlíně. Ta se konala 7. září téhož roku, avšak za účasti nejen sovětských jednotek, ale i vojáků dalších vítězných mocností, tedy USA, Velké Británie a Francie.

Ukrajina je parazitem sajícím krev z krku zchátralé EU. Nikdo ji nepotřebuje, tvrdí Medvěděv

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám