Hlavní obsah

Když se třetí říše potká s ruským popem. Zpěvák zveřejnil propagandistickou píseň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský zpěvák Jaroslav Jurjevič Dronov, známý pod přezdívkou Šaman, se díky svým nacionalistickým textům stal po začátku války ruskou popovou hvězdou číslo jedna. V pátek vydal novou píseň s názvem „My“, ve které zpívá o tisícileté tradici své země, že je s Rusy Bůh a nic je nemůže zastavit.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Jurjevič Dronov alias Šaman

Článek

Jak Ukrajina, tak Rusko apelují v konfliktu na vlastenecké cítění, které někdy více a někdy méně přerůstá v silný nacionalismus. Píseň My v podání ruského zpěváka Šamana však na Západě vyvolává nejedno zdvižené obočí.

Dronov totiž ve své nejnovější písni kráčí po Rudém náměstí v černém koženém oblečení a s páskou v barvách ruské trikolory. Takovou během druhé světové války nosili ruští kolaboranti s nacistickým Německem, škodolibě podotýká twitterový účet Nexta a dodává, že klip byl publikován v den narozenin Adolfa Hitlera.

Celá píseň se pak nese v duchu my versus oni. S Ruskem je Bůh, má tisíciletou tradici (ve skutečnosti o pár století mladší) a nikdo ho nedokáže zničit.

Ian Garner, historik a odborník na ruskou současnou kulturu a válečnou propagandu, sepsal o rysech ruské kultury knihu Generace Z (nejde o pojmenování generace, tak jak ji známe na Západě. Písmeno Z se odkazuje na ruský symbol války na Ukrajině).

„Právě tyto fenomény fašistické kultury mládeže mě zajímají v mé nové knize. Fašismus, který neexistuje ani tak na masových shromážděních a ve stranických institucích, ale neustále prosakuje věčným mrazem ruských online kultur,“ napsal Garner na Twitteru.

Dodal, že před vypuknutím války Dronova nikdo moc neznal. Šaman se zúčastnil několika televizních pěveckých soutěží. Do popředí se dostal až po vypuknutí války svými dvěma hity „Já Rus“ a „Povstaneme“. Oba songy v sobě nesou nápadnou podobnost s nacistickým ideálem Blut und Boden (Krev a půda), míní Garner.

Tato nacistická ideologie se soustřeďuje na etnickou příslušnost založenou na dvou faktorech. Krev zastupuje původ, půda pak domov. Dronov prakticky jiné náměty ve svých písních nemá. Zdůrazňuje Rusko jako původ všeho dobrého a vyzdvihuje ruskou etnicitu, i když trochu zapomíná na další národnostní složení ruské federace.

Na Západě se podobné propagandistické písně setkávají s výsměchem. „Když se třetí říše potká s Eurovizí,“ poznamenal jeden z kritiků na Twitteru. Pravdu však zůstává, že Šamanovy písně mají velký ohlas a na YouTube miliony zhlédnutí. Šaman často vystupuje ve státem kontrolovaných televizích a několikrát vystupoval pro děti na okupovaných územích Ukrajiny.

Ryzí džihád v ruské televizi: Jsme zbraní božího soudu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám