Hlavní obsah

Ukrajinské údery na Rusko? Pokud nepůjde o města, tak klidně, řekl šéf německé obrany

Německý ministr obrany Boris Pistorius považuje omezené ukrajinské útoky na ruské území za přijatelnou obranu. Je „naprosto normální“, že během válečného konfliktu „napadená strana postupuje na území nepřítele, aby například zablokovala zásobovací trasy“, prohlásil šéf německé obrany ve čtvrtečním rozhovoru v pořadu Maybrit Illnerové na stanici ZDF.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr obrany Boris Pistorius

Článek

„Dokud nejsou terčem útoků města, civilisté nebo obytné oblasti, musíte to akceptovat,“ dodal sociálnědemokratický ministr s tím, že tak nečiní s potěšením. Západ podle něj přesto musí mít na paměti, jakým způsobem se válka vede. „Pokud Ukrajina požaduje určitý typ bomb, který je celosvětově zakázán, musíte říct ne,“ citoval z rozhovoru web listu Frankfurter Allgemeine Zeitung s tím, že Kyjev žádal například o kazetovou munici či fosforové bomby.

Pistorius se také vyjadřoval ke stavu vybavení ruské armády. „Víme, že materiál, který se teď dováží ze skladů, je zčásti v žalostném stavu,“ prohlásil podle deníku Bild s tím, že jde například o tanky z 50. a 60. let minulého století. Zároveň ale připustil, že výrobní kapacity Ruska je velmi těžké odhadnout.

Pozvánka do NATO počká

Urychlený vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance Pistorius odmítl s tím, že členské státy musí o věci rozhodovat s chladnou hlavou. „Dveře jsou otevřeny, ale teď není čas na rozhodnutí,“ řekl na stanici ZDF.

O budoucnosti Ukrajiny v NATO ujišťoval během čtvrteční návštěvy Kyjeva generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přitom naléhal, aby „odpovídající rozhodnutí“ bylo přijato už na červencovém aliančním summitu v litevském Vilniusu. „Neexistuje jediná objektivní překážka, která by bránila přijetí politického rozhodnutí o pozvání Ukrajiny do Aliance,“ prohlásil podle magazínu Newsweek.

Rusko přepisuje dějepis. Kyjev mizí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám