Hlavní obsah

USA zničí ruské cíle na Ukrajině, pokud Moskva použije jaderné zbraně, uvedl Sikorski

Spojené státy podle polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského informovaly Moskvu, že pokud použije proti Ukrajincům jaderné zbraně, zničí Američané konvenčními zbraněmi na Ukrajině všechny ruské cíle. Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv to popřel, ale současně varoval, že takový krok USA by znamenal začátek světové války.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski

Článek

Sikorski zmíněný výrok pronesl v rozhovoru pro britský deník The Guardian. „Američané řekli Rusům, že pokud odpálí atomovku, tak i když to nikoho nezabije: ‚Zasáhneme všechny vaše cíle (pozice) na Ukrajině konvenčními zbraněmi, všechny je zničíme,‘“ řekl polský ministr.

On sám je proto podle svých slov skeptický vůči tomu, že by Rusko skutečně jaderné zbraně nasadilo. Kromě toho Moskvu před takovým krokem varovaly i Čína a Indie, dodal Sikorski. „Myslím, že je to věrohodná hrozba. Není to žádná dětská hra,“ řekl dále ministr.

Medvěděv na jeho prohlášení reagoval slovy, že Sikorski se „pravděpodobně rozhodl vyděsit své vlastní pány“. „Zaprvé, yankeeyové (přezdívka označující obyvatele USA) zatím nic takového neřekli, protože jsou opatrnější než Poláci,“ napsal ruský politik na sociální síti X.

„A za druhé, pokud by Američané zasáhli naše cíle, znamenalo by to rozpoutání světové války. Ministr zahraničí, dokonce i země jako Polsko, by to měl pochopit,“ varoval Medvěděv.

Medvěděv současně pohrozil, že cílem ruských jaderných zbraní by se v takové situaci mohlo stát i Polsko.

„Vzhledem k tomu, že další Polák (prezident Andrzej) Duda nedávno vyjádřil přání rozmístit (americké) taktické jaderné zbraně v Polsku, Varšava by nezůstala stranou a jistě by dostala svůj díl radioaktivního popela. Opravdu to chcete?“ uvedl dále Medvěděv známý z poslední doby extrémními prohlášeními.

O tom, že by Američané zničili ruské síly na Ukrajině, pokud by Moskva použila jadernou zbraň, hovořil už v říjnu 2022 někdejší šéf CIA a generál David Petraeus. „Vedli bychom kolektivní snahu v rámci NATO, která by odstranila jakoukoliv konvenční ruskou sílu, kterou bychom na ukrajinském bojišti identifikovali. To se týká i Krymu a každé lodi v Černém moři,“ řekl Petraeus stanici ABC. Ruskou černomořskou flotilu už mezitím nicméně Ukrajinci za pomoci západních i vlastních zbraní zdecimovali sami.

Pokud Putin na Ukrajině vyhraje, udělá s ní totéž co Hitler s Československem, varoval Sikorski

Zahraniční

Výběr článků

Načítám