Hlavní obsah

USA mají tři varianty, jak ukončit válku na Ukrajině, píše americký deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy mají tři různé varianty, jakým způsobem ukončit válku na Ukrajině, píše server deníku Washington Post. Dvě možnosti počítají s částečnou ztrátou území, ty ovšem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kategoricky odmítá. Třetí možností je Zelenského plán, který v listopadu zveřejnil.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Oválné pracovně Bílého domu

Článek

„Existují tři různé modely toho, jak může vypadat konec války prostřednictvím vyjednávání. Každý z nich má své příznivce v administrativě prezidenta Joea Bidena,“ píše The Washington Post.

Jednou z variant je Zelenského plán, který ukrajinský prezident zveřejnil letos v listopadu. Počítá se stažením ruských vojsk ze všech ukrajinských území, která v současné době okupují, včetně Krymu a oblastí východního Donbasu, které jsou obsazené od roku 2014.

Druhou možností je stažení vojsk na linii v roce 2014 a třetí bod počítá se stažením ruských vojsk z dosud získaných území včetně Donbasu, ale nikoliv Krymu.

Zelenskyj navrhl Bidenovi svolání mírového summitu

Válka na Ukrajině

Zelenskyj dal jasně najevo, že poslední dvě možnosti nepodpoří. Trvá na tom, že mír je možný pouze za podmínky, že se ruské síly stáhnou z celého okupovaného území, a to včetně Krymu, který Rusko násilně zabralo v roce 2014.

Moskva stejně jednat nechce

Během středečního jednání chtěl Biden „znát Zelenského názor na podmínky, za nichž by se mělo vyjednávat o míru“, uvedl vysoký americký představitel obeznámený s jednáním mezi oběma státníky. Biden ale uznal, že „v tuto chvíli je to druh akademické diskuse“, protože neexistují žádné náznaky, že by Rusko mělo zájem o rozhovory.

Navzdory vnitřním sporům v Kremlu ohledně taktiky američtí představitelé uvedli, že Moskva nemá žádné návrhy týkající se stažení svých jednotek a nevyvíjí žádné úsilí směřující k míru.

Deník The Washington Post píše, že na pozadí demonstrování jednoty se Zelenskyj a Biden liší ve svých názorech na některé vojenské potřeby Ukrajiny. Ukrajinský prezident a jeho poradci nadále trvají na tom, aby Washington dodal další moderní zbraně, které by pomohly Ukrajině zahájit v příštím roce velké útočné operace proti ruským silám. Podle listu ale nic nenasvědčuje tomu, že by uspěl, alespoň v krátkodobém horizontu.

Představitelé americké obrany ale oponují tím, že Ukrajina už má dostatek tanků a americké abramsy jsou příliš obtížné na údržbu a provoz. V případě raket, které by ukrajinským silám umožnily zasáhnout cíle na ruském území, Biden varoval, že takové zbraně by mohly zničit jednotu NATO v podpoře Ukrajiny.

Podle listu jeden vysoký představitel Bidenovy administrativy uvedl, že Washington by rád „diskutoval o tom, jak Zelenskyj přemýšlí o diplomacii. Jaké jsou jeho potřeby, abychom urychlili vznik jednacího stolu“.

Ukrajina žije a bojuje. Zelenskyj promluvil k aplaudujícímu Kongresu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám