Hlavní obsah

USA jsou ochotny ustoupit a uzavřít Guantánamo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Bez velkých výsledků skončila středeční vrcholná schůzka špiček Evropské unie a amerického prezidenta George Bushe. Obě strany sice daly najevo snahu sblížit postoje, z vystoupení na tiskové konferenci však bylo patrné, že názory na projednávaná témata jsou jiné. Bush naznačil možnost uzavření zajateckého tábora na Guantánamu a řekl, že bude ochoten jednat o bezvízovém styku pro občany všechny členských zemí EU. Ani v jednom případě však neuvedl termín.

Článek

"Existují rozpory, třeba ohledně Iráku, jsou pochopitelné," řekl George Bush, aniž by ovšem naznačil ochotu změnit nebo přehodnotit svou politiku v Iráku, útok na něj stále spojuje s bojem proti terorismu. Nevadí mu ani to, že kvůli tajným letům CIA se zhoršuje obraz USA. Bush zdůraznil, že nedělá politiku pro veřejné mínění, ale aby "ochránil občany USA".

Za absurdní považuje, že někteří lidé vidí v USA větší nebezpečí než v Iráku. "Je absurdní se domnívat se, že jsme nebezpečnější, jsme transparentní demokracie," řekl Bush a dodal, "vím, že lidé nesouhlasí s invazí do Iráku, ale dál budu vysvětlovat Evropanům, že bojujeme proti teroru. Pro Evropu bylo 11. září historická událost, ale u nás změnilo myšlení. Udělám vše, abych chránil naše občany. Čím dál budou lidé od 11. září, tím spíš na to lidé budou zapomínat, ale já jim nedovolím, aby zapomínali."

Bush také EU upozornil, že "teroristé chtějí zaútočit, a že je tedy naší povinností s nimi bojovat".

Guantánamo chce Bush uzavřít

"Hovořil jsem o Guntánamu," řekl Bush . Chtěl bych je uzavřít, chápu obavy EU Chceme tento program ukončit, ale nemůžeme tyto lidi pustit na ulici, aby škodili našim občanům. Chtěl bych vězně poslat zpět, vrátit do původních zemí.  Někteří vězni, kterým říkáme zabijáci, budou muset být postaveni před soud v USA a čekám, až nejvyšší soud v USA řekne, jak je soudit."

Jednotě proti Íránu

USA hledaly podporu pro tvrdší postup proti Íránu. "Je důležité, aby vedení Íránu vidělo, že Evropa, USA, Rusko a Čína jsou jednotné ve snaze zabránit Íránu ve vývoji jaderných zbraní. Kdyby je vyrobil, byl by to pro všechny problém," řekl Bush a dal najevo, že upřednostňuje diplomatické řešení, zatímco však USA chtějí uvalit sankce, další země jsou proti.

"My se posadíme ke jednacímu stolu, pokud Íránci ukončí obohacování uranu, jak to dříve slíbili. Pak uvidí, že problém chceme vyřešit diplomatickým mírovým jednáním," řekl americký prezident na tiskové konferenci.

Írán však i ve středu zopakoval, že od obohacování uranu neustoupí. Bush je také nespokojen s tím, že k posledním návrhům EU a USA se vyjádří až v srpnu. "Srpen je příliš vzdálený na odpověď na naši nabídku. Myslím, že by nemělo trvat tak dlouho, než analyzují naši nabídku, měla by to být otázka týdnů a ne měsíců."

Bush chce také řešit zbrojní program Severní Korey: "Chceme angažovat další země v jednání s tímto netransparentním partnerem. Jsem rád, že promluvili Číňané a obrátili se na severokorejskou vládu a řekli, že by KLDR neměla testovat své rakety.

Palestina a Izrael mají žít v míru vedle sebe

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso také zmínil, že jednalo o Blízkém východu. Podle něj musí palestinská vláda uznat základní principy nenásilí a uznat Izrael. Obě strany se shodly na odmítnutí jednostranných kroků Izraele, který chce vyhlásit definitivní hranice i bez jednání s Palestinci. "Nemůžeme dovolit, aby nová palestinská vláda neuznávala Izrael, jak by ty dvě země pak mohly žít vedle sebe." Bush se stále nevzdal vize, že oba státy budou žít vedle sebe v míru.

Velkou pozornost také obě strany věnovaly otázce energetiky, hledání alternativní zdrojů. USA se chtějí v této oblasti s EU podělit o vlastní vývoj a technologie. Řešit by se měly i otázky klimatu. EU a USA také chtějí společně chránit duševnímu vlastnictví a čelit pirátství, zejména softwareovému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám