Hlavní obsah

Atrapy bomb předznamenaly Bushovu návštěvu Vídně

Právo, Novinky, ČTK, Kristina Labohá (Vídeň)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Americký prezident George Bush se ve středu zúčastní ve Vídní schůzky Evropské unie a USA. Jednat se bude o významných tématech včetně Iráku, Íránu a Palestiny a boji proti terorismu. Ve Vídni panují už od úterý mimořádná bezpečnostní opatření. Ve městě byly nalezeny tři atrapy bomb.

Článek

Dva podezřelé balíčky a jeden kufr byly objeveny na třech různých místech v centru města, dokonce nedaleko hotelu Intercontinental, v němž má Bush nocovat. Dva podezřelé objekty byly pro jistotu  za pomoci robotů převezeny na volné prostranství a tam řízeně odpáleny. Ve všech případech se ukázalo, že šlo jen o neškodné atrapy.

EU bude chtít zavření Guantánama

Evropská unie nastolí i nepříjemná témata, vznese požadavek na uzavření věznice v Guantánamu, kterou označuje za "anomálii", jež musí zmizet. Podle diplomatů není vyloučena zmínka o "tajných letech a dalších operacích CIA v Evropě od roku 2001".

EU bude také žádat, aby USA přistupovaly ke všem zemím pětadvacítky stejně a umožnily občanům všech zemí EU možnost jezdit do země bez víz. Občané ČR a dalších nováčků s výjimkou Slovinska tuto možnost nemají. Zdroj Evropské komise varoval, že by EK v případě negativního postoje USA mohla navrhnout odvetná opatření.

Účastníci schůzky

Summitu se zúčastní americký prezident George Bush a ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Unii budou reprezentovat předseda Rady EU, rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, předseda Evropské komise José Barroso a vysoký představitel pro zahraniční politiku Javier Solana. Přítomni budou také komisaři pro vnější vztahy a pro obchod Benita Ferrerová-Waldnerová a Peter Mandelson.

Bezpečnostní opatření omezují turisty i Vídeňáky

Od úterního večera bude neprodyšně uzavřeno historické centrum kolem Hofburgu a katedrály sv. Štěpána. Turisté si budou muset zítra odepřít například návštěvu Albertina, Národní knihovny či Schönbrunnu. Ten počítá se ztrátami dosahujícími desítek tisíc eur. Podobný úděl stihne většinu podniků v "mrtvé zóně".

Na příjezdových komunikacích od letiště budou od úterý 17 hodin platit rozsáhlá dopravní omezení a uzavřen bude dokonce i vzdušný prostor od dolnorakouského St. Pöltenu až po Slovensko.

Střed města a hotel Intercontinental bude střežit přes 3000 policistů včetně příslušníků speciálního útvaru Kobra.

Bushe budou doprovázet příslušníci americké zpravodajské služby Jezdit bude v devět metrů dlouhém opancéřovaném cadillaku, která si s sebou přiveze.

Zóna bez Bushe

Uskuteční se řada protestů. Už v úterý se několik příslušníků ekologických hnutí převléko do oděvů zajatců na Guantánamu.  Proti Bushovi jdou zítra manifestovat rakouští zelení, socialisté, komunisté, zástupci studentských organizací i rakouských muslimů. Na jedné z akcí, kterých se podle očekávání zúčastní tisíce lidí, má promluvit i Cindy Sheehanová, matka amerického vojáka, který padl v Iráku.

Městská čtvrť Alsergrunde, v níž jistý čas žil i Sigmund Freud, vyhlásila "Bush-freie Zone", tedy oblast pro prezidenta "zakázanou". Její radní Momo Kreutzová ve včerejším vydání listu Heute vysvětlila, proč: "Lidé tu budou trpět následkem agresivní americké politiky. V naší čtvrti je Bush nevítaným a nechtěným návštěvníkem."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám