Hlavní obsah

Ultrakonzervativní námořní důstojník chce nahradit Putina

Bývalý kapitán ruského vojenského námořnictva a veterán čečenské války Ivan Otrakovskij chce nahradit v Kremlu prezidenta Vladimira Putina. Sedmačtyřicetiletý zakladatel ortodoxního hnutí Svatá Rus kolem sebe shromáždil několik stejně smýšlejících ultrakonzervativních důstojníků a oznámil kandidaturu na úřad hlavy státu, kterou Rusové budou volit příští rok v březnu.

Foto: Youtube/Иван Отраковский

Ivan Otrakovskij

Článek

Zmíněné hnutí, které má silné vazby na ruskou pravoslavnou církev a organizuje hlídky na ochranu jejího majetku, založil Otrakovskij už před dvanácti lety. Nyní prostřednictvím videa, obklopen uniformovanými spolupracovníky, oznámil, že se hodlá ucházet o nejvyšší státní funkci.

Mezi programovými prioritami Otrakovského je například odstoupení Ruska od všech „zotročujících mezinárodních obchodních dohod“ a vypuzení dolaru i eura z ruského trhu. Rusové by tyto měny nesměli vlastnit, mít by mohli jen ruskou národní měnu, kterou chce Otrakovskij posílit.

Moskva by podle něj měla také přerušit diplomatické styky se všemi „nepřátelskými“ státy. Otrakovskij chce dále úplně zastavit přistěhovalectví a progresivní populační politikou zajistit, aby se počet obyvatel Ruské federace zvýšil z nynějších 143 milionů na jednu miliardu.

Putin rozhodl o válce s Ukrajinou už rok před invazí. Mstil se

Zahraniční

„Očista od zrádců“

Otrakovského uskupení má dále v úmyslu „očistit“ společnost od všech „nepřátel a zrádců“ a vyvlastnit oligarchy, kteří v 90. letech „těžili z bohatství lidu“. Napříště by už žádní neměli existovat.

Funkce hlavy státu by měla dostat nové jméno – namísto prezidenta by šlo o „Nejvyššího vládce“. Nové pojmenování by měl dostat i základní zákon, který by se neměl nazývat ústava, ale „Ruská pravda“.

Sedmdesátiletý Putin dosud neoznámil, zda bude usilovat o setrvání v Kremlu. Kandidovat ale může, přestože v minulosti prezidentskou funkci zastával už čtyřikrát. Umožňuje mu to změna ústavy, kterou v roce 2020 potvrdilo referendum.

Putinův nový dekret Moskvě umožňuje převzít kontrolu nad cizím majetkem v Rusku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám