Hlavní obsah

Ukrajinci vyřezali makety HIMARSů, Rusové po nich pálí

– Kyjev

Ukrajina nemá proti Rusku dostatek palebné síly, a tak se snaží agresora přechytračit. Ruští vojáci na Ukrajině plýtvají drahými raketami dlouhého doletu, když jimi zasahují klamné cíle, které se podobají vyspělým americkým raketovým systémům HIMARS, uvedl The Washington Post (WP).

Foto: Profimedia.cz

Mobilní salvový raketomet HIMARS na Ukrajině

Článek

Ukrajinci všechny vějičky podle dostupných fotografií a výpovědí, které list získal, vytvářejí ze dřeva. Přes objektivy ruských dronů jsou ale tyto makety nerozeznatelné od skutečných raketových systémů.

„Když bezpilotní letoun zaznamená raketový systém, jedná se o VIP cíl,“ řekl WP jeden z ukrajinských představitelů.

Nic nepůsobí Rusku větší problémy než HIMARS

Evropa

Taktiku klamných cílů využívají Ukrajinci už několik týdnů, poslední dobou se jí ale věnují více. Rusko na ně totiž vyplýtvalo už nejméně deset střel Kalibr.

Washington Post připomíná, že ničení maket může vysvětlovat neobvykle vysoká čísla „zničených“ systémů HIMARS, kterými se Rusové chlubí. „Tvrdí, že zasáhli více HIMARSů, než kolik jsme jich dodali,“ poznamenal jeden americký diplomat.

Putin obchází Šojgua, ministrovi chybí vojenské zkušenosti

Válka na Ukrajině

Šojgu zuří: Ničte Ukrajincům dalekonosné zbraně, je to priorita

Evropa

Systémům HIMARS se přičítá, že pomohly otupit ruský postup na východě a jihu Ukrajiny. Ne nadarmo minulý měsíc ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil generálům, aby se přednostně zaměřili na tyto systémy, protože zasahují klíčové zásobovací cesty ruské armády.

Pentagon tvrdí, že Ukrajině poskytl celkem 16 systémů HIMARS s dostřelem 80 km. Ukrajinští vojáci podle USA umí systémy využívat s „ničivou přesností a účinností“.

Americký deník připomíná, že používání maket v ozbrojených konfliktech není ničím novým. Rusko má například nafukovací stíhačky MiG-31 a makety protiletadlových systémů S-300.

Reklama

Výběr článků

Načítám