Hlavní obsah

Putin obchází Šojgua, ministrovi chybí vojenské zkušenosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vojenská rozvědka v pondělí upozornila, že podle nezávislých ruských médií ruský prezident Vladimir Putin odsunul stranou ministra obrany Sergeje Šojgua a sám dává úkoly velitelům skupin vojsk nasazených na Ukrajině. Šojgu totiž nemá vojenské vzdělání a postrádá vojenské zkušenosti.

Foto: Maxim Shemetov

Vladimir Putin (vlevo) a Sergej Šojgu

Článek

Na obcházení Šojgua a také náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova už minulý týden upozornil Institut pro studium války (ISW). Informace se poprvé objevila na ruském serveru Važnyje istorii.

Klíčoví velitelé na frontě podléhají přímo Putinovi

Válka na Ukrajině

Podle britské rozvědky ruští důstojníci a vojáci s bezprostředními zkušenostmi z války zřejmě po zastavení ruského postupu běžně zesměšňují Šojgua za jeho neúčinné velení bez kontaktu se realitou.

Rozvědka v této souvislosti zmiňuje, že Šojgu není z armádních kruhů.

„Šojgu zřejmě dlouho bojoval s tím, aby překonal pověst člověka postrádajícího podstatné vojenské zkušenosti, protože většinu své kariéry strávil ve stavebním sektoru a na ministerstvu pro mimořádné situace.“

Na tomto ministerstvu působil od rozpadu SSSR. Ministrem obrany byl jmenován v roce 2012 a měl na starosti anexi Krymu. Je nejdéle sloužícím ruským ministrem, uvedl týdeník Newsweek.

Už v květnu list Guardian upozorňoval, že Putin dělá sám rozhodnutí na úrovni plukovníka.

Putin se montuje generálům do práce. O pohybu taktických jednotek rozhoduje sám

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám