Hlavní obsah

Ukrajinci chtějí střely dlouhého doletu. Rusko naším cílem nebude, ujišťují Američany

Ukrajina poskytne USA kompletní seznam ruských cílů, pokud jí to zajistí střely dlouhého doletu od Američanů. Spojené státy v minulosti nechtěly Ukrajincům tyto střely dodávat, aby nedopadaly na ruské území, což by podle nich válku vyhrotilo. Informaci přinesla americká CNN s odkazem na ukrajinské vládní zdroje.

Foto: Profimedia.cz

Americký raketový systém ATACMS

Článek

Díky transparentnímu pohledu do ukrajinské strategie by padla obava Američanů z eskalace války kvůli zasažení ruského území. Ukrajinci by se tím de facto zaručili, že střely tímto způsobem nepoužijí.

Ozbrojené síly Ukrajiny doufají v zisk střel ATACMS (Army Tactical Missile System), které mají dostřel až 300 kilometrů, což je asi čtyřikrát více než rakety systému HIMARS.

„Přesně jsme popsali, jaké cíle potřebujeme zasáhnout na našem území, a toho s tím, co nyní máme, nemůžeme dosáhnout,“ vysvětlil anonymní ukrajinský zástupce ve vyjádření pro CNN.

Tohle je červená linie! Rusko se snaží odradit USA od dodávek raket delšího doletu

Zahraniční

Podle něj navíc Ukrajinci argumentovali, že ani když technicky vzato mohli střílet pomocí systémů HIMARS na ruské území, neučinili tak.

Jenže ani návrh Ukrajinců svěřit se USA se všemi cíli podle CNN zatím Bílý dům nepřesvědčil o zaslání raketometů s delším doletem. Američané argumentují, že Ukrajincům se i se systémem HIMARS vede dobře. Ve středu také administrativa prezidenta Joea Bidena schválila dodávku dalších 18 HIMARSů pro Ukrajinu.

Dodání ATACMS by mohlo překročit červenou čáru pro Kreml, bojí se americká vláda podle CNN. Putin by mohl poté USA vnímat jako přímého účastníka konfliktu.

Američané nicméně upozornili, že ačkoli budou Rusové považovat nezákonně anektovaná ukrajinská území za svá, stejně se USA nebudou zdráhat do těchto oblastí zbraně na pomoc Ukrajině posílat.

Anexi nikdy neuznáme, odsuzuje kroky Ruska Evropská rada i další světoví lídři

Zahraniční

Nezákonná anexe čtyř ukrajinských oblastí, již ruský prezident Vladimir Putin oznámil minulý pátek, Západ od pomoci Ukrajině neodradila, ba naopak. Spojené státy v reakci na anexi ohlásily další sankce proti Rusům zapojeným do invaze, Velká Británie zase Rusku omezila obchodní a transakční služby a zakázala vývoz produktů klíčových pro výrobu do země. Evropská komise také oznámila v pořadí už osmý balík sankcí proti Rusku.

Foto: ISW, Novinky

Situace v charkovské oblasti na Ukrajině - stav k 3. říjnu 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám