Hlavní obsah

Ukrajina je na frontě blízko velkému vojenskému úspěchu, tvrdí šéf estonské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina v blízké budoucnosti může počítat s velkým úspěchem na frontě. Podle Margo Grosberga, šéfa estonské vojenské rozvědky, to naznačuje postup ukrajinských jednotek i evidentní známky komplikací, které ruské jednotky operující na ukrajinském území mají, informoval list Ukrajinska pravda.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci připravují vícenásobný raketomet Grad k odpalování raket na ruské pozice v přední linii poblíž Bachmutu v Doněcké oblasti.

Článek

Grosberg dal podle listu předpokládaný úspěch do souvislosti s taktikou ukrajinských sil, které se zaměřují na ničení velitelských stanovišť a logistických center ruských jednotek.

Zdůraznil také ukrajinské úspěchy na bojištích v okolí Bachmutu, kde se ukrajinské armádě podařilo dobýt klíčové oblasti na sever a jih od města, což umožňuje křížnou dělostřeleckou palbu na ruské pozice ve městě.

Ruští výsadkáři uvázli v Bachmutu

Velkou roli podle něj hraje i skutečnost, že ruští výsadkáři jsou již od jara vázáni právě v Bachmutu, mají velké ztráty, ale kvůli intenzivním bojům se je velení neodváží stáhnout či prostřídat.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci pálí z vícenásobného raketometu Grad na ruské pozice v přední linii poblíž Bachmutu.

Grosberg dodal, že v oblasti Záporoží a Velké Novoselivky ukrajinské jednotky zvětšily oblast, kterou mají pod kontrolou, a přesnými údery ničí klíčová ruská zařízení v této oblasti.

Smrt ruského generála v Berďansku

Připomněl také útok na hotel v okupovaném Berďansku, při němž tento měsíc zahynul zástupce velitele ruské Jižního vojenského okruhu, generálporučík Oleg Cokov.

Hotel plný ruských velitelů srovnán se zemí, hlásí Ukrajinci. Zemřít měl i důležitý generál

Válka na Ukrajině
Foto: Profimedia.cz

Generálporučík Oleg Cokov na slavnostním vyřazování absolventů vojenských akademií v roce 2021.

Sama ukrajinská armáda v pátek ohlásila, že postoupila během týdne o 1,7 kilometru směrem k Melitopolu v jižním pásmu fronty.

Šéf estonských vojenských zpravodajců také připomněl aféru kolem ruského generála Ivana Popova, který byl údajně odvolán kvůli kritice poměrů na generálním štábu a stížnostem na absenci rotace oddílů v 58. armádě, jíž velel.

„Pokud Rusové nemohou prostřídat své jednotky, znamená to, že už vyčerpali své rezervy,“ poznamenal Grosberg.

Podoljakovy tři scénáře konce války

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám