Hlavní obsah

Ukrajina chce po osvobození Krymu stíhat 10 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina předpokládá, že po znovudobytí Krymu bude trestně stíhat zhruba deset tisíc tamních obyvatel za spolupráci s ruskými okupačními úřady. Počítá také s „nuceným vyhoštěním“ tisíců lidí, kteří se na poloostrov nelegálně přistěhovali z Ruské federace po jeho anexi v roce 2014.

Foto: Profimedia.cz

Stálá zástupkyně ukrajinského prezidenta pro Krym Tamila Taševová

Článek

Tyto záměry nastínila stálá zástupkyně ukrajinského prezidenta pro Krymskou autonomní republiku Tamila Taševová v rozhovoru pro americký magazín Newsweek. „Poženeme k odpovědnosti mnoho lidí, ale nebudou to miliony nebo statisíce. Bude jich asi deset tisíc,“ řekla.

Taševová zároveň řekla, že občané Ukrajiny, kteří zůstali na anektovaném Krymu, ale nespolupracovali s Rusy, budou považováni za oběti okupace. Ukrajina podle ní udělá vše pro ochranu jejich práv.

„Mohou existovat polehčující okolnosti. Mnozí z nich se stali obětí ruské propagandy a zastrašování, obětí ruského právního systému, a dokonce i ruské kultury a ruského jazyka. To vše je třeba vzít v úvahu,“ dodala.

Podle Taševové se po roce 2014 přestěhovaly na Krym stovky tisíc Rusů. Odhaduje jejich počet na 500 až 800 tisíc. „Všichni Rusové, kteří vstoupili (na Krym) nelegálně, budou čelit nucenému vyhoštění,“ zdůraznila.

Rozsah celé kampaně bude podle Taševové záviset mj. na tom, kolik Rusů samo uprchne ještě před příchodem ukrajinských ozbrojených sil. „Nepůjde o žádné masové deportace, budeme to řešit případ od případu,“ uvedla s tím, že vyhoštění postihne výhradně neukrajinské občany.

V plánu jsou i lustrace

„Už komunikujeme s různými odděleními i s našimi občany na Krymu. Říkáme jim, aby poloostrov opustili, pokud je to možné, než aby spolupracovali s okupanty,“ řekla.

Podle Taševové nepůjde o snadný proces. „Už vyvíjíme právní rámec pro budoucí řízení, včetně lustrací bývalých úředníků, kteří jsou ukrajinskými občany a spolupracovali s okupační správou,“ řekla. Tito lidé podle ní nebudou smět zastávat veřejné funkce přinejmenším několik let.

Kerčský most je po útoku vodních dronů vážně poškozen

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám