Hlavní obsah

Uděláme rozhovor s Putinem, těší se v Moskvě americký moderátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý moderátor americké televizní stanice Fox News Tucker Carlson, který již několik dní pobývá v Moskvě, v úterý večer oznámil, že bude mít rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Uvedly do tiskové agentury s odvoláním na Carlsonovo vyjádření na sociální síti X.

Foto: Tucker Carslon / X

Tucker Calson mluví o rozhovoru s Putinem

Článek

„Jsme tady, abychom udělali rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem,“ uvedl Carlson, který byl v minulosti vnímán jako člověk blízký bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Nyní připustil, že udělat podobný rozhovor přináší jistá rizika, ale své rozhodnutí hájil: „Je to naše práce, je to žurnalistika. Naší povinností je informovat lidi,“ uvedl.

Kritik Putinova režimu Bill Browder na X napsal, že by si přál, aby lidé přestali označovat Tuckera Carlsona za novináře, protože novinář je někdo, kdo je objektivní, zatímco Tucker Carlson ve svém programu „drze lže“. „Jeho lži stály Fox News 787 milionů dolarů. Jeho práce v Moskvě pro Putina bude stát svět mnohem víc,“ předpověděl.

Otřes mediální scény v USA: Fox News i CNN vyhodily dlouholeté moderátory, Trump to komentuje

Zahraniční

Pobytu kontroverzního moderátora v ruské metropoli si všimla ruská státní média a později i západní tisk. Vyfotografován byl například v lóži moskevského Velkého divadla (Bolšoj těatr).

„Zatímco Rusko vede genocidní válku, aby vyhladilo Ukrajince, a na Putina vydal zatykač Mezinárodní trestní soud, americký občan a influencer Tucker Carlson je v Moskvě? Buď je mimořádně hloupý, anebo úmyslně zlý. Omluvit to nejde,“ napsal na X Browder, který svého času působil v Rusku jako investor – než jeho spolupracovník Sergej Magnitskij obvinil úředníky z ruského ministerstva vnitra z okrádání státního rozpočtu, aby byl vzápětí zatčen a uvězněn ve vyšetřovací vazbě, kde nakonec za nejasných okolností přišel o život.

Browder se pak zasadil v západních zemích o přijetí zákonů pojmenovaných po Magnitském, umožňujících stíhat a postihovat sankcemi ruské představitele za porušování lidských práv.

Kreml nekomentuje

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý řekl, že „žádným způsobem nebude komentovat pohyb amerického novináře“. V dřívějším prohlášení Peskov uvedl, že do Ruska jezdí mnoho zahraničních žurnalistů, což Moskva vítá, a že „nemá nic k oznámení ve smyslu prezidentových rozhovorů se zahraničními médii“.

Carlson, který by byl prvním americkým moderátorem, jemuž by Putin poskytl rozhovor od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022, se o možnosti setkání se šéfem Kremlu zprvu vyjádřil neurčitě. „Chtěl jsem mluvit s lidmi, podívat se po Moskvě, vidět, jak se jí daří. A daří se jí dobře,“ cituje agentura Reuters Carlsonovo vyjádření pro ruská média. Na dotaz, zda přijel udělat rozhovor s Putinem, Carlson s úsměvem odvětil: „Uvidíme.“

Ruské děti s vymytými mozky v televizi zpívají, jak budou vyrábět bomby

Evropa

Konzervativně a republikánsky nakloněná Fox News s Carlsonem rozvázala pracovní poměr loni v dubnu, načež moderátor založil vlastní pořad „The Tucker Carlson Encounter“ (Setkání s Tuckerem Carlsonem), který vysílá na síti X a propaguje na svém webu.

Carlson je relativně populární osobností, poznamenávají deníky The Guardian a The New York Times (NYT). Známým se stal především ještě jako moderátor Fox News, kdy mimo jiné otevřeně zesměšňoval podezření, že se Rusko vměšovalo do amerických prezidentských voleb. Později Washington kritizoval za podporu Ukrajiny čelící ruské agresi a naznačoval, že ruská invaze do sousední země je chybou Západu.

Po odchodu z Fox News na sebe Carlson upoutal pozornost především rozhovorem s bývalým prezidentem a zároveň pravděpodobným republikánským kandidátem v letošních amerických prezidentských volbách Donaldem Trumpem, kterému kladl velmi nekonfliktní dotazy. Trump posléze loni v listopadu naznačil, že by o Carlsonovi byl ochoten uvažovat jako o svém viceprezidentovi. Uvedl také, že ho má rád a že moderátor má „skvělý selský rozum“.

Ruská volební komise smetla 15 procent Naděždinových podpisů. Ten chce jít až k Nejvyššímu soudu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám