Hlavní obsah

Otřes mediální scény v USA: Fox News i CNN vyhodily dlouholeté moderátory, Trump to komentuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká mediální scéna zažívá zemětřesení poté, co se televizní stanice Fox News a CNN zbavily svých výrazných tváří. Odchod moderátorů Tuckera Carlsona a Dona Lemona po svém okomentoval i republikánský exprezident Donald Trump. V prvním případě byl „šokovaný“, v tom druhém neskrýval svou radost.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Moderátor Tucker Carlson

Článek

S Carlsonem se televize Fox News rozloučila jen několik dní poté, co uzavřela mimosoudní vyrovnání s výrobcem hlasovacích přístrojů Dominion Voting Systems (DVS). Za vědomé šíření Trumpových lží o zmanipulovaném hlasování po prezidentských volbách v roce 2020 musí firma zaplatit 787,5 milionu dolarů (téměř 17 miliard Kč).

Carlson, jehož pořad pravidelně sledovaly více než tři miliony diváků, byl zřejmě nejpopulárnější tváří stanice. Moderátor, který se v řadě výbušných témat prezentoval svými ultrakonzervativními postoji, měl podle některých komentátorů uvnitř Republikánské strany větší vliv než řada politiků této strany.

Murdochovo rozhodnutí

„Děkujeme mu za jeho služby televizní společnosti v roli moderátora a předtím jako přispěvatele,“ oznámila nyní stroze stanice Fox News s tím, že poslední pořad uvedl Carlson v pátek. Deník Los Angeles Times pak s odvoláním na své zdroje napsal, že rozhodnutí propustit Carlsona schválil přímo majitel stanice Rupert Murdoch.

„Je to velmi dobrý člověk a velmi dobrý muž. Velice talentovaný a jak víte, měl velmi vysokou sledovanost,“ reagoval pak Trump v rozhovoru se stanicí Newsmax s tím, že jej Carlsonův odchod „šokoval“ a „překvapil“. Pochvaloval si přitom, jak se k němu Carlson choval skvěle.

Ačkoliv Trump byl častým hostem jeho pořadů a navenek s ním Carlson souzněl, v rámci žaloby letos DVS zveřejnila moderátorovu konverzaci s kolegou, která ukázala zcela jiný obrázek. „Jsme velmi velmi blízko tomu, abychom Trumpa většinu večerů ignorovali. Nemůžu se dočkat,“ napsal podle dokumentů Carslon. „Vášnivě ho nenávidím,“ dodal ve zprávě.

Vyhazov Lemona: Trump i Haleyová slaví

V pondělí také stanice CNN oznámila odchod známého moderátora Dona Lemona, který naopak Trumpa často kritizoval zcela otevřeně a ve vysílání jej mimo jiné nazýval rasistou. Jeho vlastní výroky však několikrát vyvolaly bouři.

Foto: Mike Segar, Reuters

Moderátor Don Lemon

Naposledy se tak stalo v únoru, kdy se opřel do Nikki Haleyové, bývalé americké velvyslankyně při OSN, která se nyní uchází o republikánskou prezidentskou nominaci. O jedenapadesátileté političce prohlásil, že už není „v nejlepším věku“, a následně se za to omlouval.

Lemon nyní prohlásil, že je z vyhazovu po sedmnácti letech u CNN ohromený. A to i kvůli tomu, že nečekal, že se takovou zprávu po tolika letech dozví od svého agenta a nikoli přímo od televize. Ani Lemon, ani CNN neuvedly důvod moderátorova propuštění, poznámky o ženách a stárnutí k němu ale zřejmě přispěly.

„Skvělý den pro ženy po celém světě,“ reagovala naopak Haleyová. „Moje jediná otázka je, co jim trvalo tak dlouho?“ přisadil si také Trump, který Lemona nazval „nejhloupějším mužem v televizi“.

Televize Fox News zaplatí téměř 17 miliard korun za šíření lží

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám