Hlavní obsah

Ruské děti s vymytými mozky v televizi zpívají, jak budou vyrábět bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupinka ruských dětí v televizi zpívala písničku, ve které zazní výzvy k narukování do ruské armády nebo slova o tom, že až děti vyrostou, chtějí se stát chemiky, kteří budou vyrábět bomby. Na záznam, který dokládá militarizaci ruské společnosti už od dětského věku, upozornil bývalý poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Foto: Anton Heraščenko/Síť X

Mladý ruský chlapec zpívající propagandistickou písničku

Článek

„Brzy vyrostu a stanu se vojenským chemikem. Z těsta bomby budu dělat,“ zpívaly děti v propagandistické písničce. „Ruská armáda na mě čeká. Silná a statečná, silná duchem a hlavně – naše armáda nás bude vždy chránit,“ zpívají dále za pochodu děti.

Refrén písničky se pak skládá z opakování dvou veršů. „Naše armáda je silná duchem! Naše armáda bude vždy chránit,“ zní slova písničky, která už ale nezmínila, že ruská armáda 24. února 2022 napadla sousední Ukrajinu, kde během téměř dvouletého válčení zabila tisíce civilistů.

Ruský list Mela uvedl, že se tuto píseň museli na 23. února, na Den obránců vlasti, naučit mimo jiné žáci druhé třídy v jedné škole v Tarském okrese, s čímž údajně nesouhlasili někteří rodiče. Písnička nese název „Ruská armáda“ a jako první ji měl zazpívat dětský soubor Slavíček z Uljanovsku.

„To, co Rusko dělá svým dětem, je zločin sám o sobě,“ okomentoval video s ruskými dětmi Heraščenko.

Vymývání mozků od útlého věku

Pronikání nacionalistické a vojenské propagandy do ruského školství zdaleka nezačalo invazí na Ukrajinu. V roce 2021 Západ překvapila (Rusy o něco méně) nahrávka z průmyslového města Elektrostal ležícího východně od Moskvy. Na květnové přehlídce tam pochodovaly malé děti (nejmladším bylo devět let) s maketami zbraní a vykřikovaly: „Žádné odpuštění nepřátelům!“

Už v roce 2017 byl v ruských médiích zveřejněn klip, ve kterém děti (mladí policejní kadeti) v písni slíbily udržet Krym a věrnost Putinovi. „Až nás vrchní velitel povolá k poslední bitvě, budeme s tebou, strýčku Vovo,“ zazní mimo jiné v písni.

Kromě propagandistických písniček se ruské děti ve školách v nové učebnici mapující dějiny od roku 1945 učí lži o tom, že Ukrajina je neonacistický stát, ve kterém je jakýkoli nesouhlas s režimem „tvrdě potrestán“, což je popis, který spíše sedí na samotné Rusko, píše v loňské zprávě britský deník The Mirror.

Tato učebnice navíc lživě udává, že Rusko nikdy neostřelovalo ukrajinské civilní obyvatelstvo, které je ve skutečnosti ruskou armádou ostřelováno denně. Cílem je podle britského deníku do mladistvých Rusů vtlouci, že to tak skutečně je, aby souhlasili s „demilitarizací a dehonestací Ukrajiny“.

Půjdem s Putinem do boje, zpívají ruské děti v agresivním videoklipu

Zahraniční

Stejné jako v Pásmu Gazy

Podle zprávy agentury UN Watch to je velmi podobné i v palestinských školách na území Pásma Gazy a na Západním břehu Jordánu. Učitelé a školy Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) totiž pravidelně vyzývají k vraždění Židů a vytvářejí pro děti výukové materiály, které oslavují terorismus, podporují mučednictví, démonizují Izraelce a podněcují k antisemitismu.

Podobně jako zpívající ruské děti se v televizi například v roce 2016 objevily i palestinské děti, které na festivalu v Pásmu Gazy sehrály hru, ve které předstíraly zabíjení Izraelců, píše list The Times of Israel (TOI) s tím, že celou akci posléze vysílalo v televizi teroristické hnutí Hamás v jednom ze svých pořadů o kultuře.

V jedné ze scén je mladý chlapec převlečený za palestinského snajpra, který zastřelí izraelského vojáka a osvobodí Palestince z jeho zajetí. „Radujte se, ostřelovač dorazil,“ zpívali ostatní za zvuku hudby.

Hra byla podle TOI uvedena ve městě Chán Júnis v Pásmu Gazy v rámci probíhajícího Palestinského festivalu pro děti a vzdělávání.

„Když Palestinci posílají své děti hrát v této školní hře, není divu, že jejich děti páchají útoky, když jsou starší,“ napsal tehdy tehdejší izraelský mluvčí pro arabská média Ofir Gendelman na Twitteru, dnešní síti X.

Izraelský výstřelek

Případ písně, ve které děti zpívají o nepřátelích státu, se ale nevyhnul ani Izraeli. V tamní veřejnoprávní televizi byl odvysílán videoklip, ve kterém děti zpívaly: „Všechny Palestince vyhladíme,“ či „Ukážeme světu, jak ničíme naše nepřátele.“

Předělávka písně z roku 1948 o událostech války za nezávislost byla hojně sdílena propalestinskými aktivisty jako důkaz toho, jak jsou indoktrinovány i izraelské děti. Na rozdíl od ruské a palestinské společnosti se ale ta izraelská takovému excesu vzepřela.

„Odporné. Jste schopni udělat něco jiného než znesvětit originál a poškodit Izrael?“ komentovali to uživatelé Twitteru. Jiní označili klip za „šílený“ a „ztělesnění nevkusu“.

Norský poslanec chce Nobelovu cenu za mír pro UNRWA, jejíž lidé se podíleli na masakru v Izraeli

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám