Hlavní obsah

Evropské země zahajují embargo na export zbraní do Turecka, se sankcemi váhají

Aktualizováno

Na tureckou ofenzivu proti Kurdům na severu Sýrie zareagovaly některé evropské země zákazem vývozu zbraní do Turecka. První zemí, která tak učinila, bylo Nizozemsko. O den později se k embargu na export vojenského materiálu přidalo také Německo a nejnověji Francie, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko zveřejnilo záběry z dronu z bombardování náklaďáku s výbušninami a tunelu kurdských milicí YPGVideo: Reuters

 
Článek

Je zatím velkou neznámou, zda se unijní země dohodnou na dalších opatřeních vůči Turecku.

Jednotný postup proti Ankaře by měli ladit na společném jednání v Lucemburku ministři zahraničí zemí Evropské unie. Šéf německé diplomacie Heiko Maas je vůči hospodářským sankcím zdrženlivý. „Je důležité, abychom vedli s Tureckem dialog, abychom na něj mohli působit,“ řekl ministr.

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn varoval před tím, že by turecká invaze do severní Sýrie vtáhla země NATO do války. „Pro mě je to mimo chápání, co se tam děje,“ řekl Asselborn v pondělí. Narážel na dohodu mezi Kurdy a vládou syrského prezidenta Bašára Assada, který Kurdům vyslal jednotky na pomoc.

Obava z rozsáhlého konfliktu

Syrská vládní vojska na základě této dohody v pondělí pronikla do města Tall Tamir, které se nachází na severovýchodě Sýrie v blízkosti hranice s Tureckem a u strategicky významné dálnice. Obyvatelé města syrské vládní jednotky podle agentury SANA vítali.

Merkelová žádá zastavení turecké intervence v Sýrii

Turecká invaze
Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Turecko podporované syrskými rebely útočí na severu Sýrie proti Kurdům.

„Představte si, že Sýrie nebo její spojenci vrátí úder a zaútočí na Turecko,“ řekl Asselborn. „Připomněl jsem členům NATO článek 5,“ uvedl. V článku 5 je zakotveno, že útok proti jednomu členskému státu musí být považován za útok proti všem spojencům, že spojenci jsou povinni reagovat, a vojenská síla je jednou z alternativ. „Tohle je pro mě jako z jiného světa,“ dodal Asselborn.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg tureckou ofenzívu na severu Sýrie v pondělí opět kritizoval, současně ale připomněl, že Turecko je důležitým členem aliance. „Turecko je pro NATO důležité... Riskujeme, že podlomíme jednotu v boji proti Islámskému státu,“ řekl Stoltenberg

Znásilněná a ukamenovaná: Osud kurdské političky se stal symbolem krutosti tureckého tažení

Turecká invaze

Turecko tvrdí, že zasahuje proti teroristům

Invazi do severovýchodní Sýrie zahájilo Turecko ve středu. Ankara tvrdí, že cílem její operace je vyčistit oblast v severní Sýrii u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG. Chce tam také vytvořit 30 kilometrů široké pásmo, kam hodlá převézt z Turecka velkou část ze 3,6 milionu syrských uprchlíků.

Kurdští bojovníci byli jednou z rozhodujících sil, které přispěly k porážce Islámského státu v Sýrii. V kurdských věznicích jsou střeženy tisíce zajatých členů IS. Panují obavy, že během turecké ofenzivy se mohou dostat na svobodu.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že počet zabitých bojovníků z řad syrských Kurdů vzdorujících turecké invazi vzrostl na 74. Od zahájení turecké ofenzivy padlo také 49 bojovníků syrských povstaleckých skupin stojících na straně turecké armády. Počet civilních obětí bojů dosáhl podle SOHR 30. Podle OSN před boji uprchlo již 100 tisíc lidí, přičemž přímo ohroženo jich je téměř půl milionu.

Čeští Kurdové demonstrovali v Praze proti turecké invazi v Sýrii

Turecká invaze

Anketa

Jste pro vyloučení Turecka z NATO?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
Celkem hlasovalo 8284 čtenářů.

Reklama

Související články

Turecký Goliáš proti kurdskému Davidovi

Kurdské milice SDF/YPG nemají podle vojenských expertů šanci čelit Turecku, které má druhou nejsilnější armádu ze zemí NATO a devátou na světě. Propastný...

Výběr článků

Načítám