Hlavní obsah

Trussová kompletně obměnila vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová britská premiérka Liz Trussová krátce po úterním nástupu do funkce jmenovala řadu nových členů kabinetu. V úřadu skončil mimo jiné ministr financí Nadhim Zahawi, kterého nahradil dosavadní ministr obchodu Kwasi Kwarteng. Trussovou, která za vlády svého předchůdce Borise Johnsona vedla ministerstvo zahraničí, v čele tohoto úřadu vystřídá dosavadní ministr školství James Cleverly. Ministerstvo obrany dál povede Ben Wallace.

Foto: ČTK/AP

Kabinet Liz Trussové

Článek

Vicepremiérkou a ministryní zdravotnictví byla jmenována Thérèse Coffeyová, která v předchozí vládě vedla ministerstvo práce. Coffeyová, která je podle britských médií blízkou přítelkyní Trussové, se stala vůbec první ženou ve funkci místopředsedkyně vlády.

Ministryně vnitra Priti Patelová oznámila rezignaci již v pondělí. Uvedla, že úřadu se vzdá, jakmile se Trussová oficiálně stane premiérkou. V úřadu ji nahradila dosavadní generální prokurátorka Suella Bravermanová.

KOMENTÁŘ: Ruské naděje padly, odchod Johnsona Moskvě nepomohl – Alex Švamberk

Komentáře

Konec ve funkci potvrdil také dosavadní vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab, který ve vnitrostranickém hlasování o post šéfa Konzervativní strany podpořil soka Trussové Rishiho Sunaka.

Trussová si jako ministra spravedlnosti vybrala Brandona Lewise, který byl do července ministrem pro záležitosti Severního Irska.

Britská média podotýkají, že Trussová jmenovala velmi rozmanitý kabinet. Ani jednu ze čtyř nejdůležitějších funkcí v zemi - úřad premiéra, ministerstvo financí, ministerstvo vnitra nebo ministerstvo zahraničí - nebude zastávat bílý muž, uvedla stanice BBC.

Na klima s Rees-Moggem

Wallace, který si jako jeden z mála udržel svou funkci ve vládě, si vysloužil chválu veřejnosti i spolustraníků za svůj postup v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu.

Přes svou popularitu se navíc nezúčastnil vnitrostranického klání o post předsedy Konzervativní strany a v souboji velmi brzy podpořil Trussovou.

Lavrovovi se nová britská premiérka nezamlouvá

Evropa

Trussová v prvním projevu slíbila snížení daní a opatření proti růstu cen energií

Evropa

Další klíčovou postavou ve vládě bude Jacob Rees-Mogg, který zanechá svého brexitového portfolia a přesouvá se na ministerstvo pro obchod a energetiku.

Ultrakonzervativní poslanec je znám pro své dlouhodobě zastávané názory popírající změny klimatu a je tak otázkou, do jaké míry bude ochoten pokračovat v zelených reformách, které předchozí vláda nastartovala.

Trussová se tyto obavy evidentně pokusila uklidnit ustanovením nové funkce ministra pro klimatické změny, kterým bude Graham Stuart. Ten sice nebude součástí kabinetu (nejužší část vlády složená z nejdůležitějších ministrů, pozn. red.), ale bude se jeho jednání účastnit.

Nová premiérka pak jmenovala do funkce hlavního whipa Wendy Mortonovou. Whip je poslanec, který dohlíží, aby příslušníci strany hlasovali ve sněmovně podle stranických zájmů. Mortonová se tak stala první ženou v této funkci v konzervativním kabinetu.

Reklama

Související témata:
Jacob Rees-Mogg

Výběr článků

Načítám