Hlavní obsah

Lavrovovi se nová britská premiérka nezamlouvá

Nová britská premiérka Liz Trussová není Moskvě příliš po chuti. Vyplývá to z vyjádření šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, který se nechal slyšet, že Trussová nestojí o kompromis a nebere na mezinárodním poli ohledy na nikoho dalšího. V úterý na to upozornila agentura Reuters.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

„Trussová brání britské zájmy, aniž by jakkoliv zohlednila pozice kohokoliv dalšího. Aniž by se pokusila najít kompromis,“ prohlásil Lavrov podle agentury Reuters.

„Nemyslím si, že by (nová premiérka) mohla Británii pomoci udržet nebo upevnit její pozici na mezinárodní poli, která byla viditelně otřesena po jejím vystoupení z Evropské unie,“ dodal šéf ruské diplomacie.

Jako příklad Lavrov uvedl nedávné vyjádření Trussové, která při stranickém výběru nového premiéra prohlásila, že není jasné, jestli bude vhodné spolupracovat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. „Ona ani neví, jestli je Macron spojenec nebo nepřítel,“ rýpl si Lavrov.

Trussová v prvním projevu slíbila snížení daní a opatření proti růstu cen energií

Evropa

Liz Trussovou v úterý jmenovala britskou premiérkou královna Alžběta II. Učinila tak na skotském zámku Balmoral, kde krátce před tím přijala demisi Borise Johnsona.

Při svém prvním vystoupení v nové funkci před tradičním londýnským sídlem britských premiérů v Downing Street Trussová slíbila, že podpoří hospodářský růst snížením daní a že ještě tento týden přijme opatření proti růstu cen energií. Zavázala se také, že začne řešit krizi přetíženého veřejného zdravotnictví.

Trussová prohlásila, že se zaměří na řešení problémů, které „brzdí“ Británii. Země podle ní čelí vážným globálním překážkám kvůli pandemii covidu-19 a válce na Ukrajině. Svému předchůdci Borisi Johnsonovi poděkovala mimo jiné za to, že se postavil Rusku, které zaútočilo na sousední Ukrajinu.

Trussová: Jako britská premiérka bych byla připravena stisknout jaderné tlačítko

Zahraniční

„Jsem přesvědčena, že společně dokážeme přečkat bouři. Dokážeme obnovit naši ekonomiku a podaří se nám stát se moderní skvělou Británií, o které vím, že jí můžeme být,“ řekla Trussová.

Reklama

Výběr článků

Načítám