Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ruské naděje padly, odchod Johnsona Moskvě nepomohl – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje, které dával Kreml najevo při pádu Borise Johnsona, se nenaplnily. Britští konzervativci totiž rozhodli, že ho nahradí bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová, která zastávala vůči ruské agresi stejně tvrdě odmítavý postoj jako skončivší britský premiér.

Alex Švamberk

Článek

Ukázala to hned první den, kdy jako prvnímu zahraničnímu politikovi volala ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a řekla mu, že může s britskou pomocí počítat dlouhodobě i do budoucna.

Současně přijala jeho nabídku co nejdříve navštívit válkou zmítanou zemi a zdůraznila, že ruské vydírání neodradí Západ, aby si zajistil, že Putin selže.

O plánech Moskvy nemá Trussová žádné iluze. Už v dubnu po vytlačení ruských sil od Kyjeva a Charkova, kdy zesílily boje na Donbasu a tlak na černomořské přístavy, uvedla: „Putin změnil svou taktiku, ale ne své záměry. Chce ovládnout celou Ukrajinu.“

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov hned po jejím nástupu do funkce v úterý řekl, že „na základě výroků, které pronesla jako ministryně zahraničí a kandidátka (na premiéra) o naší zemi, je docela bezpečné naznačit, že se nedá očekávat žádná změna k lepšímu“.

Ještě v pondělí přitom uváděl, že si nedokáže představit nic horšího, než jsou „současné britsko-ruské vztahy“, a stěžoval si, že „kandidáti soutěží v protiruské rétorice“.

Trussová zastávala vůči Rusku stejně tvrdý postoj jako její předchůdce Boris Johnson. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov si ještě před zahájení invaze na Ukrajině stěžoval, že jednat s Trussovou je jako mluvit s hluchým.

Neslyšela na jeho argumenty o potřebě zajištění bezpečnosti Ruska před rozšiřováním NATO. Na důkaz ochoty Moskvy jednat požadovala stažení statisícové ruské armády od ukrajinských hranic.

Po nástupu své pozice potvrdila. I v rozhovoru s americkým prezidentem Joem Bidenem probírala, jak v rámci vzájemné spolupráce pomoci Ukrajině se bránit před ruskou agresí.

Pro kyjevskou vládu je její zvolení důležité, protože bude pokračovat britská pomoc.

Spojené království jí dodává velké množství zbraní, ať už jsou to protitankové střely NLAW, nebo ruční protiletadlové rakety Starstreak, ale také obrněné transportéry, minám odolná vozidla a salvové raketomety využívající stejné střely jako systémy HIMARS. V Británii se též cvičí ukrajinští vojáci v ovládání západních zbraní.

Trussová sice bude muset řešit řadu domácích ekonomických problémů, zejména rostoucí inflaci, která přesáhla deset procent, míní však dál brzdit rozpínavost Ruska i Číny.

Trussová je zárukou utužování alianční jednoty v době, kdy Moskva doufá, že nastupující zima rozklíží Evropu, a některé země tak budou pokukovat po ruském plynu, přivřou oči nad ruskou agresí a začnou tlačit na uvolnění sankcí.

Jasný postoj britské premiérky ale tyto ruské naděje snižuje. Je také vzkazem proruským silám u nás, že anglosaské země svůj postoj nezmění.

Reklama

Výběr článků

Načítám