Hlavní obsah

Toryové si za premiéra žádají Johnsona, nikoliv Trussovou

Většina členů britské Konzervativní strany by uvítala Borise Johnsona zpět v pre­miérském křesle. Zvolilo by ho 63 procent toryů, zatímco pro současnou předsedkyni vlády Liz Trussovou by hlasovala jen čtvrtina. Vyplývá to z průzkumu agentury YouGov.

Foto: Toby Melville, Reuters

Bývalý britský premiér Boris Johnson

Článek

Podle něj premiérku také vysloveně negativně hodnotí 80 procent Britů, čímž se Trussová stala historicky nejméně populární osobou na postu ministerského předsedy, uvedl list The Telegraph.

Trussová, která se podle stanice BBC omluvila za chyby, jež udělala, když se snažila „příliš rychle a příliš brzy“ prosadit své ekonomické vize, a tím způsobila nestabilitu na finančních trzích a pád libry, si ale myslí, že je načase obrátit list a pokračovat v práci.

Sdělila to parlamentu, kde čelila otázkám na pozadí rostoucí inflace a sporů uvnitř Konzervativní strany. Poslanci vládní i opozičních stran ale dále zpochybňovali její důvěryhodnost i ekonomické kroky, které sice od základu zrušil Jeremy Hunt, její nový ministr financí, přesto za ně ale podle opozice lidé stále platí na úrokových sazbách.

Naprostý, absolutní, žalostný chaos. Britská vláda je v rozkladu

Evropa

Premiérka hodlá bojovat

„Jsem bojovnice, ne někdo, kdo se vzdává. Jednala jsem v národním zájmu,“ reagovala Trussová na kritiku, že je nespolehlivá a nekonzistentní. Na důkaz svých slov se pak „obula“ do opozice, která podle ní nedělá nic proti tomu, aby železničáři přestali stávkovat.

„(Šéf labouristické opozice Keir) Starmer podporuje stávkující, my podporujeme pracující,“ prohlásila. Její vláda po­dle ní, ač funguje necelé dva měsíce, už zavedla garanci cen energií, zamezila zvýšení so­ciálního pojištění a podniká kroky k „potlačení militantních odborů“.

Slíbila také zachovat takzvaný trojitý zámek, který zajistí, že starobní důchody meziročně porostou společně s inflací.

Premiérka zároveň vyjádřila přesvědčení, že konzervativce dovede do příštích voleb, a to navzdory kuloárním zprávám, že až 100 poslanců Konzervativní strany požaduje její odstoupení a své přání již vyjádřili v dopise Grahamu Bradymu, předsedovi konzervativního Výboru 1922, který může „likvidaci“ Trussové spustit.

Naprostý, absolutní, žalostný chaos. Britská vláda je v rozkladu

Evropa

Ve středu večer parlament zachvátil chaos, protože část konzervativních poslanců chtěla využít hlasování o zákazu frakování k faktickému vyhlášení nedůvěry vládě. Poslanci na sebe podle výpovědi svědků křičeli a navzájem si vyhrožovali.

Výměna na vnitru

Ve vládě Trussové ve středu skončila další ministryně, šéfka vnitra Suella Bravermanová. Na její místo byl jmenován někdejší ministr dopravy Grant Schapps.

Bravermanová se sice v rezignačním dopise omluvila za „technické porušení“ vládních pravidel, když odeslala oficiální dokument z osobní e-mailové adresy, zároveň ovšem dala najevo „vážné obavy“ ohledně odhodlání konzervativní vlády dodržet sliby, které voliči slyšeli při posledních volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám