Hlavní obsah

Tenisová legenda Martina Navrátilová se vyléčila z rakoviny

Česká tenisová legenda Martina Navrátilová uvedla, že se úspěšně vyléčila z rakoviny. Nemoc ji lékaři diagnostikovali loni v listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Martina Navrátilová

Článek

Martina Navrátilová bojovala s rakovinou hrtanu a prsu, nyní uvedla, že se jí nad nemocí podařilo vyhrát. S informací o vyléčení přišel v pondělí britský deník The Guardian s odkazem na stanici TalkTV. Pořad bude celý odvysílán v úterý.

Tenistka je nyní ve stadiu remise, což znamená, že tělo nevykazuje příznaky onemocnění. Šestašedesátiletá rodačka z Prahy začátkem letošního ledna veřejně uvedla, že jí lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu prvního stupně a zároveň s tím se jí vrátilo i nádorové onemocnění prsu.

V rozhovoru pro britskou stanici zavzpomínala na to, jak jí nemoc lékaři odhalili. Po Turnaji mistryň ve Forth Worth jí natekla lymfatická uzlina na krku. „Myslela jsem, že to bylo z vakcíny proti pásovému oparu,“ uvedla tenistka. „První týden jsem měla chemoterapii i radiaci najednou. Když se začnete cítit bídně, nejste si jistí, z čeho to je. Zasáhne vás to ze všech stran.“ Výsledky následně ukázaly na rakovinu.

Kvůli onemocnění také musely s manželkou Julií Lemigovovou odložit adopci dítěte. „Tři dny jsem zažívala naprostou paniku. A myslela jsem, že už možná nezažiju další Vánoce,“ popsala Navrátilová. „Napadl mě seznam všech věcí, které jsem ještě chtěla udělat,“ dodala.

Navrátilová, která nyní žije na Floridě, vyhrála 59 grandslamů, z toho 18 ve dvouhře. V čele světového žebříčku strávila dohromady 332 týdnů.

V posledních letech komentuje tenis, angažuje se v charitě, bojuje za práva homosexuálů, znevýhodněných dětí i zvířat.

Martině Navrátilové diagnostikovali dva druhy rakoviny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám