Hlavní obsah

Tchaj-wan čeká válku v roce 2027

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-wan se připravuje na možnost čínského útoku v roce 2027. Prohlásil to tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu s tím, že vychází z informací amerických zpravodajských služeb.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Čínská vojenská loď během vojenského cvičení u pobřeží naproti ostrovům Matsu kontrolovaných Tchaj-wanem.

Článek

„Je to jako s Ruskem. Svět nebral v minulosti jeho agresivní postoje vážně a nedokázal zabránit anexi Krymu. To Rusy povzbudilo, aby pokračovali a začali válku proti Ukrajině,“ připomněl Wu podle listu The Guardian. „Nikdo také nezabránil Číně, aby v Hongkongu prosadila zákon o národní bezpečnosti. Lidé cítí ten tlak a ptají se, jestli je Tchaj-wan na řadě,“ dodal.

Peking považuje Tchaj-wan za odpadlickou provincii, kterou je třeba „sjednotit“ s pevninskou Čínou. Si od svého nástupu k moci v roce 2012 zdůrazňuje, že tchajwanský problém „nelze předávat z generace na generaci“.

Čínské ministerstvo zahraničí pak opakovaně přidává, že obě strany Tchajwanského průlivu patří Číně. „Ti, kdo si na Tchaj-wanu zahrávají s ohněm, se nakonec popálí,“ nechal se slyšet čínský ministr zahraničí Čchin Kang.

Někteří američtí představitelé podle čínské rétoriky usuzují, že konflikt může přijít dříve. Například generál Mike Minihan, bývalý zástupce velitele amerického indopacifického velení, je přesvědčen, že konflikt přijde už v roce 2025.

Ministr Wu podle listu zdůraznil potřebu posílit podporu, kterou Tchaj-wanu poskytuje Západ. Připomněl přitom, že se na ostrově vyrábí víc než 90 procent nejmodernějších čipů. „Narušení tohoto dodavatelského řetězce či přepravních tras by mělo vážný dopad na zbytek světa,“ poznamenal.

USA vyslaly na Tchaj-wan dvě stovky vojenských instruktorů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám