Hlavní obsah

Zelenskyj posílá kontroverzního velvyslance Melnyka do Brazílie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jmenoval nové velvyslance v Brazílii, v Indii a v Kolumbii. Do první jmenované země zamíří kontroverzní ukrajinský diplomat Andrij Melnyk, který dlouhých osm let až do loňského roku zastupoval Kyjev v Berlíně, kde proslul nevybíravými poznámkami na adresu hostitelské země a jejích politiků.

Foto: Profimedia.cz

Nově jmenovaný ukrajinský velvyslanec v Brazílii Andrij Melnyk na archivním snímku.

Článek

Melnyk coby velvyslanec v Německu si dal na Twitter třeba hlemýždě na znamení „rychlosti“ německé pomoci napadené Ukrajině, zcela nediplomaticky odmítl cestu saského premiéra Michaela Kretschmera do své domoviny nebo urazil kancléře Olafa Scholze, za což se musel omluvit.

Kontroverzím se nevyhnul ani po návratu do Kyjeva, když se z pozice prvního náměstka na ministerstvu zahraničí pustil do Oleksije Makejeva, svého nástupce na ukrajinské ambasádě v Berlíně. Toho letos v květnu vyzval, „aby zvedl zadek“ a začal nahlas mluvit o životně důležitých otázkách, jako jsou německé stíhačky, válečné lodě a vstup do NATO.

Melnyk: Většina Němců mi řekla, že se za vládu stydí

Evropa

O chystaném angažmá Melnyka v Brazílii se už spekulovalo dříve, podle zdrojů z ukrajinské vlády má jmenování vypovídat o snaze prezidenta Zelenského „rychle vylepšit vztahy s Brazílií“, která je nakloněna spíše Rusku. Brazilský prezident Lula da Silva Ukrajině například poradil, aby ponechala Krym Rusku výměnou za konec války.

Jak poznamenala ukrajinská televizní stanice 24kanal, „Melnyk bude v nové funkci v Brazílii užitečný. Má redukovat vliv ruské propagandy na tamní vládu a nastínit reálnou situaci“.

Do Indie zamíří bývalý ukrajinský zástupce při NATO

Na ukrajinskou ambasádu do Indie zamíří vojenský diplomat Oleksandr Poliščuk, bývalý zástupce šéfa ukrajinského zastoupení při NATO.

Velvyslanectví v Kolumbii povede Jurij Poljuchovyč, od prosince ukrajinský ambasador v Peru. Obě funkce bude vykonávat zároveň.

Kyjev jmenoval ambasadorkou sexuoložku. Vojáci se vztekají

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám