Hlavní obsah

Kyjev jmenoval ambasadorkou sexuoložku. Vojáci se vztekají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenování nové velvyslankyně v Bulharsku vyvolalo vlnu nevole na Ukrajině, především v armádě. Kritikům vadí, že Olesja Ilaščukova, která se má z rozhodnutí prezidenta Volodymyra Zelenského ujmout řízení ambasády v Sofii, nemá diplomatické zkušenosti a nepracovala ve státní správě. Poslední dobou působila jako sexuoložka.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Vlajka se znakem Ukrajiny

Článek

„Samozřejmě ji jednoho dne bude muset Kyjev prostě nahradit. Nebylo by to ale lepší udělat hned? Uznat chybu, které se dopustila prezidentská kancelář, když začala prosazovat osobu zcela nevhodnou pro tuto práci,“ řekl Serhij Sydorenko z portálu Jevropejska pravda.

Novinář Jurij Butusov označil její jmenování za „strategické selhání“. „Nikdy se nesetkala s vojenskými záležitostmi. Nebude schopna v těchto kritických měsících patřičně jednat v národním zájmu Ukrajiny,“ uvedl.

Média nové diplomatce také vytýkají, že ji prosazuje Andrij Jermak, šéf prezidentské kanceláře. Ministerstvo reagovalo prohlášením, že ambasadorka má kvalifikaci specialistky pro mezinárodní vztahy a také překladatelky. „Mluví plynně anglicky,“ sdělilo.

Satelitní snímky zachycují hrůznou proměnu Bachmutu za půl roku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám