Hlavní obsah

Melnyk: Většina Němců mi řekla, že se za vládu stydí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od zahájení války mnozí Němci při nákupu či kondičním běhu poznávali Andrije Melnyka (47), který v sobotu skončil svou misi velvyslance Ukrajiny v Berlíně. Nemalá část veřejnosti ho přitom kritizovala za tvrdé, až urážlivé výroky na adresu německých politiků a dalších aktérů veřejného života.

Foto: Profimedia.cz

Andrij Melnyk

Článek

„Odmítl jsem policejní ochranu, takže lidé za mnou čas od času přicházejí, prosí o selfie a říkají: Jen v tom pokračujte! Devadesát procent těch, s nimiž jsem se setkal, říká: Stydíme se za svou vládu,“ uvedl Melnyk v týdeníku Der Spiegel v rozhovoru, který poskytl s manželkou Svitlanou (42).

Bez této podpory by podle něj svůj neortodoxní kurz nemohli vydržet. „Jen jednou na mě muž v Tiergartenu (berlínská čtvrť – pozn. red.) zavolal: Nácku, táhni!“ svěřil se velvyslanec.

Jeho žena na otázku, zda někdy řekla muži, že zašel příliš daleko, odpověděla: „Ne, nikdy. Naopak jsem ho nabádala, že musí bojovat ještě tvrději.“

Uražený Musk vysvětlil, proč už Ukrajincům nebude platit Starlinky

Válka na Ukrajině

O Melnykově odchodu se vědělo už od prázdnin. Média tehdy spekulovala, že diplomat, jehož proslavila řada nediplomatických výroků, zřejmě „přetáhl tětivu“.

Melnyk zaujal třeba výrokem na adresu německého kancléře Olafa Scholze, jehož nazval „uraženou jitrnicí“. Pozdvižení vzbudil také, když bagatelizoval zločiny vůdce ukrajinských nacionalistů Stepana Bandery.

Naposledy o něm bylo výrazně slyšet v souvislosti s Elonem Muskem a jeho „mírovým“ návrhem, podle nějž by se Ukrajina mohla vzdát části území. Melnyk Muska na sociálních sítích poslal do pr*ele.

Reklama

Výběr článků

Načítám