Hlavní obsah

WikiLeaks za únik tajných zpráv z Afghánistánu kritizují humanitární organizace

Washington/Kábul

Server WikiLeaks, který zveřejnil přes 90 000 tajných zpráv z války v Iráku a Afghánistánu, kritizují kromě americké vlády a ministerstva obrany i humanitární organizace. Upozorňují, že v textech jsou přímo jmenováni Afghánci, kteří pomáhají koaličním silám, což je ohrožuje na životě. Tálibán si je může najít a pomstít se jim. U některých jsou uvedena nejen jména, ale i vesnice, z nichž pocházejí.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Panují obavy, že Tálibán může útočit informátory.

Článek

Do WikiLeaks se kvůli tomu pustila i Amnesty International, která kritizuje zveřejňování jmen v textech a požaduje jejich stažení. Totéž chtěl i Pentagon, který se také obával o bezpečí a životy informátorů. [celá zpráva]

K Amnesty International se přidaly další organizace, jako jsou Afghánská nezávislá komise pro lidská práva, Open Society a International Crisis Group.

„Vůbec se nestarají o životy civilistů,“ řekl na adresu WikiLeaks Nader Nadery z afghánské komise. „Říkali jsme jim, že jména by měla být upravena a ta, která tam už jsou, by měla být odstraněna. I když je pozdě, má to cenu.“

Šéf WikiLeaks Julian Assange ale stále považuje zveřejnění za správné a uvádí, že se na něj nikdo neobrátil s požadavkem stáhnout jména.

Reklama

Výběr článků

Načítám