Hlavní obsah

Vůdce Al-Káidy vyzval Afghánce, aby se připojili k Tálibánu

Káhira

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval Afghánce k povstání proti křižákům, o nichž hovořil jako o prasatech. K novému poselství ho vedl únorový incident, při němž američtí vojáci v Afghánistánu spálili výtisky koránu.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zaváhrí

Článek

"Alláh odhalil Američany prostřednictvím nahrávky, na níž ta křižácká prasata z námořnictva močí na tělo afghánského bojovníka. To je jejich názor na ostatní lidi obecně a na muslimy zejména. Takovým způsobem s námi jednají," řekl Zavahrí s poukazem na starší nahrávku, která kolovala na internetu. Američtí vojáci na ní močí na těla zabitých bojovníků Tálibánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američtí vojáci močí na mrtvé TálibanceVideo: Reuters

"Co odpovíte dětem, až se budou ptát, co jste dělali proti lidem, kteří uráželi korán, vysmívali se prorokovi Mohamedovi, zabíjeli Afghánce a močili na jejich těla?" zeptal se Zavahrí Afghánců. Podle Zavahrího je jedinou správnou odpovědí připojit se k boji Tálibánu a Al-Káidy proti zahraničním vojskům.

Připomněl také to, že se nedávno k Al-Káidě přidaly somálské milice Šabáb. Hovořil o "šíření boje svaté války muslimským národem v době, kdy muslimové čelí nejdivočejší křižácké kampani ve své historii".

Ačkoliv Zavahrí vyjmenoval mnoho příkoří spáchaných podle něj na Afgháncích, nezmínil se ještě o masakru, při němž americký voják zavraždil v březnu 16 afghánských civilistů.

Všechny tyto události vedly ke zhoršení americko-afghánských vztahů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám