Hlavní obsah

Vietnamský prezident rezignoval. Země hledá už třetí hlavu státu za poslední rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po středeční rezignaci prezidenta Vo Van Thuonga bude Vietnam hledat už třetí hlavu státu za poslední rok. K rezignaci byl Vo donucen vládnoucí komunistickou stranou. Provinil se „porušením pravidel strany“, což by mohlo souviset se zatčením jeho bývalého podřízeného za korupci.

Foto: Reuters

Vietnamský prezident Vo Van Thuong

Článek

Dosud nebylo uvedeno, čím 53letý Vo vlastně pravidla porušil. Rezignoval jen pár dní poté, co policie oznámila zatčení bývalého lídra středovietnamské provincie Quang Ngai za korupci. Té se měl dopustit před deseti lety, tedy v době, kdy byl v této provincii Vo šéfem strany.

Vo se tak stal obětí protiúplatkářské kampaně „žhavé pece“ šéfa strany Nguyena Phu Tronga. Tu spustil již v roce 2016 s účelem vymýtit v zemi korupci, která je tak rozšířená, že v některých provinciích zaplatilo úplatek 90 % žadatelů o územní certifikáty. To vyplývá z loňské zprávy Rozvojového programu OSN. Tato kampaň v posledních dvou letech nabrala na intenzitě, přičemž kritici režimu říkají, že je čím dál tím více využívána k politickým účelům frakcí strany, které soupeří o moc.

Vietnamský parlament o den později jmenoval prezidentova zástupce a komunistická strana teď určí jeho plnohodnotného nástupce. Role zástupce připadla viceprezidentce Thi Anh Xuan Voové, která tutéž pozici zastávala, když v loňském roce odstoupil prezident Nguyen Xuan Phuc. Jeho nástupce Voa tehdy strana vybírala měsíc a půl. On sám byl tehdy vnímán jako Nguyenův blízký spojenec.

Poslanci poletí do Vietnamu, Argentiny, na Filipíny a opět na Tchaj-wan

Domácí

Předními kandidáty na prezidentství jsou podle mnoha analytiků vlivný ministr veřejné bezpečnosti To Lam a zasloužilá stranička Thi Mai Truongová. Je ovšem možné, že To má spíš zájem o pozici šéfa komunistické strany, která nabízí více pravomocí a kterou Nguyen opustí nejdéle na konci svého třetího mandátu v roce 2026. Vzhledem k Nguyenovu pokročilému věku k tomu ale může dojít mnohem dřív.

O Truongové se naopak spekulovalo, že by během posledních přetřesů ve vedení strany mohla o svou pozici přijít. To, že se tak dosud nestalo, může znamenat, že byla vyhodnocena jako „neschopná figurka“, což ve Vietnamu často bývá klíčem ke jmenování do vlivných pozic.

Změny politiku neovlivní

Nahromaděné zahraniční investice podle agentury Reuters přinášejí zemi víc než její vlastní HDP, a stabilita země je tak klíčová pro nadnárodní podniky, které v ní operují. Týká se to i Samsungu, jenž z Vietnamu vyváží polovinu svých telefonů, nebo Applu, který má v zemi klíčové dodavatele.

Právě tato stabilita, kterou zaručovala desetiletí pevné vlády komunistické strany, nyní vypadá nejistě. Analytici se ale domnívají, že změny ve vedení základní politiku země neovlivní. To by mělo zahrnovat i její „bambusovou diplomacii“, v jejímž rámci si udržuje dobré vztahy jak se Spojenými státy, tak s Čínou.

Irský premiér rezignuje, vedení strany se vzdal hned

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám