Hlavní obsah

Poslanci poletí do Vietnamu, Argentiny, na Filipíny a opět na Tchaj-wan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výdaje na cestování Sněmovna letos osekala, nákladný turismus poslanců ale rozhodně neskončí. Jak ukazuje schválený harmonogram zahraničních cest, členové parlamentu se letos podívají třeba na Filipíny, do Vietnamu, Argentiny či USA. Na podzim by se měla uskutečnit i cesta zástupců zahraničního výboru na Tchaj-wan.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Na Tchaj-wan poletíme na podzim, termín ještě nemáme,“ uvedl předseda výboru Marek Ženíšek (TOP 09), který by měl odcestovat s dalšími třemi kolegy z výboru.

Ostrovní stát se stal oblíbenou destinací vládních politiků. Loni v březnu tam podnikla cestu šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), na přelomu srpna a září 2020 zase předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který na půdě tamního parlamentu dokonce pronesl památnou větu: „Jsem Tchajwanec.“

Proti návštěvám protestovalo vedení Číny, která Tchaj-wan pokládá za svou vzbouřenou kolonii. Delegace vnímá jako porušení politiky jedné Číny, kterou česká vláda oficiálně respektuje. „Naštěstí naši zahraniční politiku neřídí Čína,“ poznamenal Ženíšek.

Poslanci strávili za dva roky 372 hodin jen řečněním o pořadu schůze

Domácí

Ještě o kousek dál poletí v březnu vládním speciálem s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) poslanci David Pražák (ANO) a Michal Kučera (TOP 09). Zamíří na Filipíny a do Vietnamu. Na cestách mají strávit osm dnů.

Zhruba ve stejnou dobu zase Ženíšek vyrazí do Washingtonu na mezinárodní politický summit, kterého se mají zúčastnit zástupci vedení obou komor amerického Kongresu, izraelští představitelé a bezpečnostní analytici.

Týden v Argentině

V dubnu se poslanci zahraničního výboru podívají do Argentiny. Na cestu se chystá místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS), předseda zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09), místopředseda výboru Roman Bělor (STAN) a poslanec ANO Michal Ratiborský. Sněmovna uhradí poslancům dopravu, stravné, ubytování i tlumočníky. V zemi mají strávit celý týden a na programu mají jednání s partnerským výborem a dalšími představiteli země.

„Jsem přesvědčen, že Argentina je důležitá,“ poznamenal k tomu Bělor. „Máme tendenci podceňovat jižní Ameriku, ale kontakty tam jsou pro nás důležité,“ míní.

Většina cest poslanců se uskuteční v rámci Evropy. Časté jsou návštěvy Belgie, Pekarová Adamová se chystá také do Pobaltí a Francie, poslanci mandátového a imunitního výboru do Estonska, zástupci rozpočtového výboru do Litvy a školský výbor do Švýcarska.

Na cesty mají 18 milionů

Další cesty ještě nemají schválený harmonogram. V zahraničním výboru si však na konci listopadu odsouhlasili ještě cestu na Island a do Norska, jako náhradní destinaci pak Kanadu.

Lidovecký poslanec Michael Kohajda se na vlastní náklady vydá na jaře do Austrálie. Chce navštívit tamní parlament, české velvyslanectví a univerzity v Sydney. „Mám tam i další vlastní aktivity, tak mě ani nenapadlo žádat Sněmovnu, aby mi cestu platila. Zvlášť, když šetříme,“ řekl Právu a Novinkám Kohajda.

Rozpočet na zahraniční cesty se skutečně pro letošní rok oproti loňskému snížil pro poslance o šest milionů korun a pro zaměstnance Sněmovny o dva miliony. Poslancům je letos k dispozici 18 milionů korun a zaměstnancům 5,5 milionu korun.

Ani nevíme, jestli je to výhra, komentují poslanci výsledky hlasování o manželství pro všechny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám