Hlavní obsah

Irský premiér rezignuje, vedení strany se vzdal hned

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irský premiér Leo Varadkar potvrdil zprávy místních médií a oznámil svoji rezignaci. S okamžitou platností končí jako předseda vládní strany Fine Gael, z křesla taoiseacha, šéfa irské vlády, podle svých slov odejde hned, jak bude jeho nástupce připraven ujmout se úřadu. Varadkarova rezignace podle agentury Reuters nemusí pro Irsko automaticky znamenat nové volby, nahradit by jej mohl jiný zástupce Fine Gael.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Irský premiér Leo Varadkar

Článek

„Měl jsem tu čest sloužit jako veřejný činitel po 20 let, z toho 13 jako člen kabinetu, sedm jako předseda strany a většinu z toho jako taoiseach. Byla to nejvíce naplňující léta mého života,“ pronesl na středeční, narychlo svolané tiskové konferenci Varadkar.

Veřejnost se o tom, že premiér pravděpodobně odstoupí, dozvěděla ráno, když se náhle sešla irská vláda, píše server Irish Independent. Varadkarův kabinet se setkal poprvé od 8. března, kdy Irové v referendu jasně odmítli vládou navrhované změny ústavy.

Žena se má starat. Irové se v referendu jasně odmítli vzdát tradičního pojetí rodiny

Evropa

V referendu hlasovali o vypuštění formulací o ženách v domácnosti a rodině tvořené výhradně sezdanými páry. Odmítavý postoj většiny katolické společnosti hodnotila irská média jako velkou porážku pro Varadkarovu vládu.

Nástupce strana určí v dubnu

„Vláda výsledek akceptuje a bude ho plně respektovat. Jako předseda vlády a jménem vlády přijímám za výsledek odpovědnost. Bylo naší povinností přesvědčit většinu lidí, aby hlasovali pro, a to se nám zjevně nepodařilo,“ řekl tehdy premiér.

Ve středu uvedl, že ke schopnosti vést patří i schopnost rozpoznat, když nastane čas předat žezlo někomu dalšímu a mít odvahu to udělat. „A ten čas nastal nyní,“ řekl premiér. Před novináři vyzdvihl, že jeho vláda učinila zdravotní péči v Irsku dostupnější, snížila finanční zátěž, kterou na rodiče uvalí péče o dítě, po odchodu Británie z Evropské unie zamezila vytvoření pevné hranice mezi Irskem a Severním Irskem, Irsko zmodernizovala a udělala zemi otevřenější vůči menšinám.

Varadkar zůstane na postu šéfa vlády do poloviny dubna, na kdy je naplánovaný výroční sjezd Fine Gael. Do té doby by už mělo být jasné, kdo se stane novým premiérem či premiérkou, uvádí server Politico. Parlamentní volby v Irsku budou nejpozději v únoru příštího roku, mohly by se však konat dříve vzhledem k tomu, že hlavní opoziční strana Sinn Féin si udržuje vedení v průzkumech veřejného mínění.

Varadkar na středeční tiskové konferenci řekl, že věří, že jeho strana bude mít s novým šéfem a premiérem větší šanci ve volbách uspět.

Nejmladší premiér, potomek imigrantů

Varadkar se stal v červnu 2017 ve svých 38 letech dosud nejmladším irským taoiseachem - premiérem a současné šéfem irské vládní strany Fine Gael. Katolické Irsko získalo v tomto potomkovi indického imigranta také prvního předsedu vlády, jenž se hlásí k homosexualitě. Jeho zvolení poukázalo na měnící se společenské klima v zemi, kde byla homosexualita až do roku 1993 trestným činem. Irsko se ale zároveň v květnu 2015 stalo první zemí na světě, která v referendu schválila manželství homosexuálů. Jen pár měsíců poté Varadkar začal veřejně hovořit o své orientaci.

Irský premiér rozčílil Izraelce. Dívka unesená Hamásem se prý jen ztratila a pak našla

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám