Hlavní obsah

Víc než v Brazílii či Indii. Novým ohniskem pandemie je Indonésie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonésie se stala novým hlavním ohniskem pandemie koronaviru. Od konce minulého týdne je v zemi každý den odhaleno více nakažených než v Brazílii nebo Indii. V pondělí přibylo 34 257 nově nakažených a rekordní počet 1338 mrtvých. Obětí je v zemi evidováno přes 74 tisíc, toto číslo se ale považuje za silně podhodnocené, protože se v zemi s 270 miliony obyvatel málo testuje.

Foto: Willy Kurniawan, Reuters

Nové hroby obětí covidu v Indonésii

Článek

Aktuálně je v zemi i vyšší denní počet obětí než v Brazílii. V Indonésii testy potvrdily nákazu u 2,8 milionu lidí, počet ale bude výrazně vyšší.

„Centrum pandemie v Asii je právě teď v Indonésii, ale kdybychom měli větší testovací kapacitu, bylo by to světové epicentrum,“ varoval indonéský epidemiolog Dicky Bidiman působící v australské Griffithově univerzitě.

„Neidentifikujeme možná 80 procent případů,“ upozornil.

Laxní přístup k testování

Důvodem je podle něj pasivní přístup k testování. Testují se ti, kteří přijdou do zdravotního střediska a mají příznaky nebo uvedou, že se setkali s nakaženým.

V zemi od začátku pandemie připadlo na tisíc obyvatel jen necelých 56 testů, což je výrazně méně než v Indii, kde je to skoro 319. Pro srovnání: v Británii je to 3311 testů na tisíc obyvatel.

Thajští lékaři a sestry po Sinovaku marodí

Svět

Vzhledem k růstu počtu nakažených se nejlidnatější muslimská země pokouší připravit na nejhorší scénář, k němuž přispívá i to, že část lidí nedbala na dodržování bezpečnostních opatření při oslavách islámského svátku Íd al-Adhá.

„Pokud mluvíme o nejhorším scénáři s trochou nad 60 000 (novými případy za den), je to o. k.,“ uvedl na tiskové konferenci vysoce postavený ministerský úředník Luhut Pandjaitin, který má na starosti zvládání pandemické krize. „Doufáme, že to nedosáhne sta tisíce, ale pokud ano, připravujeme se teď na to,“ dodal.

Země už teď situaci nezvládá 

Epidemiolog Pandu Riono z Indonéské univerzity ale pro americkou stanici NPR uvedl, že předpokládá nejhorší scénář, kdy bude přes sto tisíc případů za den.

Foto: Willy Kurniawan, Reuters

V Indonésii vynášejí rakev s obětí covidu

Už stávající situaci však země nezvládá. Mnozí nakažení zemřeli doma, protože nemocnice jsou přeplněné covidovými pacienty a nepřijaly je, i když se jim zhoršil stav.

„Smrt lidí doma v samoizolaci vidíme jako indikátor kolapsu našich zdravotních služeb,“ řekl listu Guardian Ahmad Arif z nezávislé skupiny Lapor Covid-19, která sbírá data související s pandemií. Podle něj k těmto případům už dochází i mimo nejhustěji zalidněnou Jávu, kde žije polovina obyvatel, mimo jiné na Kalimantanu. Pohřební služby jsou přetížené, takže musejí vypomáhat dobrovolníci. Problém je se ženami, protože tělo musí k pohřbu vždy připravit lidé stejného pohlaví.

V mnohých nemocnicích také dochází kyslík. Chybí i zdravotnický personál, který se také nakazil. V červenci zemřelo na covid-19 114 lékařů, což je dvakrát více než v červnu. V zemi od začátku pandemie zemřelo 545 lékařů.

Foto: Zik Maulana, ČTK/AP

Muslimové se modlí při oslavě svátku Íd al-Adhá v indonéské provincii Aceh

Zoufalí lidé shánějí ivermektin i mléko od Nestlé

Příbuzní nakažených se pokoušejí najít cokoli, co by mohlo pomoci. Když se objevila fáma, že hladinu protilátek zvyšuje mléko Bear Brand, jeho cena okamžitě stoupla o 455 procent, uvedla stanice BBC. Výrobce Nestlé přitom sdělil, že nikdy netvrdil, že by jeho výrobek vytvářel protilátky, které lze získat jen po prodělání nemoci nebo při očkování.

Další zase kupují „britský propolis“. Jeho výrobce tvrdí, že pomáhá v boji s viry obecně a zvyšuje odolnost organismu, i když nejsou žádné důkazy, že by chránil před covidem-19.

Foto: Willy Kurniawan, Reuters

Dobrovolníci pohřbívají oběť covidu v Indonésii

Na dračku jsou i další přípravky posilující imunitu, ale také antiparazitikum ivermektin, protože se objevilo tvrzení, že Indonéský úřad pro potraviny a léky (BPOM) jej schválil k nouzovému použití proti covidu. To však není pravda, objevil se jen na seznamu se dvěma dalšími léky, které už schváleny jsou. U všech tří se provádějí klinické studie, u ivermektinu budou známé až v říjnu.

V Thajsku zpřísňují opatření 

Se stoupajícími počty nakažených se však potýkají i další země v jihovýchodní Asii. V třinácti thajských provinciích, kde je nejhorší situace, byla zpřísněna karanténní opatření a od úterý se rozšířila i na další oblasti. Platit budou nejméně do 2. srpna. U nejpostiženějších oblastí platí zákaz je opouštět, což se týká i metropole.

„Ukázalo se že šíření nemoci v Bangkoku a jeho okolí je mnohem vážnější,“ uvedla vláda. V Bangkoku se zavřou obchody a dále se omezí provoz restaurací a hromadná doprava. Zřizují se i kontrolní stanoviště, aby lidé neopouštěli oblasti zasažené koronavirem.

Thajské plány na otevření turistům se hroutí, jihovýchodní Asii pustoší covid

Svět

V Thajsku v pondělí testy odhalily 11 784 nových případů nákazy. Celkem se v této zemi, která pandemii do příchodu indické mutace delta zvládala dobře, nakazilo už 415 170 lidí. Aktuálně nemocných je 122 097, zemřelo 3422 nakažených. Zcela očkováno je jen pět procent lidí.

Krize v Barmě

Těžká je situace v Barmě, k čemuž přispěl únorový puč, po němž vstoupili lékaři a zdravotníci do stávky a odešli ze státních zařízení a lidé masově protestovali.

Barmské ministerstvo zdravotnictví eviduje přes 229 tisíc nakažených a nejméně 5000 obětí, jejichž počet dál stoupá. V Rangúnu se jen ve čtvrtek pohřbilo 700 lidí, což je několikanásobně více než obvykle. V Barmě jsou plně naočkována jen čtyři procenta populace.

Ve Vietnamu je milion lidí v lockdownu. Naočkováno je tam jen jedno procento obyvatel. V Malajsii se počet obětí od května ztrojnásobil na 6966.

Reklama

Výběr článků

Načítám