Hlavní obsah

V Pákistánu zastřelili další zdravotníky, kteří očkovali děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karáčí

Další tři osoby podílející se v Pákistánu na očkovací kampani dětí proti obrně ve středu zastřelili neznámí ozbrojenci. Od pondělí už bylo v Pákistánu zabito dalších šest zdravotníků očkujících proti obrně. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Pákistánští záchranáři odnášejí tělo jedné z obětí.

Článek

Ozbrojenci podle úřadů zastřelili zdravotnici a jejího řidiče nedaleko Péšávaru. Dalšího zdravotníka těžce zranili; ten později v nemocnici zemřel. V reakci na útoky proti zdravotníkům ve středu oznámil dětský fond UNICEF a Světová zdravotnická organizace (WHO), že zastavují veškeré aktivity spojené s očkováním proti obrně v celém Pákistánu.

K útokům se zatím nikdo nepřihlásil, členové islamistického hnutí Tálibán ale v minulosti opakovaně odsuzovali kampaň usilující o vymýcení dětské obrny jako "spiknutí Západu". Radikálové totiž podezřívají Spojené státy z toho, že se v oblasti snaží získat špióny.

V Pákistánu tisíce rodičů nadále odmítají nechat své děti očkovat proti obrně, která je virovým onemocněním napadajícím nervový systém a může způsobit ochrnutí. Obrna byla vymýcena ve většině zemí světa, v Pákistánu se jí ale letos nakazilo nejméně 35 dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám